Evo Morales, Lula da Silva en Rafael Correa

Geen van de drie regeren vandaag in hun land. Ze hebben Brazilië, Bolivia en Ecuador getransformeerd, maar ze zijn uitgestoten door een rechtse vleugel die hen heeft verbannen of gevangengezet, met een nauwelijks verholen samenzwering voor interne, maar vooral externe belangen. Het beste voorbeeld hiervan is de gelijktijdige diskwalificatie, op dezelfde dag en binnen enkele minuten, van Rafael Correa en Evo Morales, die zich voorbereidden om als kandidaten voor respectievelijk de vice-president en senator deel te nemen aan verkiezingen die al vanaf het begin twijfelachtig waren. Een sterke boodschap: dezelfde dag, bijna terzelfdertijd, beide uit het veld geschopt!

In Brazilië werd alles ontketend met een verzonnen aanklacht tegen de toenmalige president Dilma Rousseff, met een onmiskenbaar doel voor ogen: het vertrek van de Arbeiderspartij uit het presidentieel paleis en de gevangenneming en daaropvolgende diskwalificatie van Luiz Inácio Lula da Silva.

Na de parlementaire staatsgreep, waarbij Michel Temer in 2016 in functie trad, gingen ze de kandidaat die de best peilingen kreeg niet laten meedoen. Dat is wat er gebeurde: Lula werd veroordeeld voor iets waar hij niets mee te maken had, werd naar de gevangenis gestuurd en uit de presidentsverkiezingen van 2018 geschopt. De messianistische rechtsextremist Jair Bolsonaro won na een vuile campagne, die gevoed werd door de belangrijkste media en met een systematisch hamer op fake nieuws tegen PTS-kandidaat Fernando Haddad, in sociale netwerken, voornamelijk in Whatsapp.

In Bolivia heeft een overhaaste audit door de Organisatie van Amerikaanse Staten Luis Fernando Camacho verder geradicaliseerd, die kwam, met de Bijbel in de hand, het Palacio Quemado binnen nadat het militaire hoge commando Evo Morales had gevraagd zijn ontslag in te dienen. De kandidaat van de Beweging voor het Socialisme had Carlos Mesa in de eerste verkiezingsronde van oktober 2019 verslagen. Die ontkende de uitslag en riep op tot een straatmobilisatie waarbij het verkiezingsmateriaal in het hele land werd verbrand. Toen zwoer president Jeanine Añez zonder dat er door iemand is gestemd zichzelf als president in en beloofde dat ze binnen drie maanden presidentsverkiezingen zou houden. Intussen onderdrukte ze het volk via de bloedbaden van Sacaba en Senkata, gedocumenteerd door de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) Ze vormden een boodschap aan iedereen die de straat op wilde gaan om de zelfbenoemde overgangsregering te verwerpen, in direct overleg met de Trump-administratie.

In Ecuador kon de rechtervleugel Alianza País niet verslaan in de presidentsverkiezingen waarin Lenín Moreno bankier Guillermo Lasso in een krappe stemming versloeg. Wat gebeurde er daarna? Moreno volgde het programma van de verliezer en begon een brute politieke vervolging tegen Correa, die hij schaamteloos verried en waarbij hij al zijn vlaggen achter zich verbrande. ‘Totaal bekeerd’, onderdrukte hij de mobilisaties tegen het economische pakket dat het Internationaal Monetair Fonds in 2019 eiste, zette oppositieleiders gevangen, sloot zich openlijk aan bij Washington en privatiseerde overheidsbedrijven. Bovendien hield hij vast aan de partij van Correa, die hij bij de regionale verkiezingen electoraal heeft vernietigd, en dwong zo de Correa-aanhangers om nieuwe lijsten te gebruiken: eerst Compromiso Social en nu Centro Democrático, na de diskwalificatie van de eerstgenoemde.

Brazilië, Bolivia en Ecuador tonen ons vandaag de dag de ernstige verslechtering van de democratie op ons continent. Het zijn ook drie van de landen die het meest getroffen zijn door de Covid-19 in Latijns-Amerika. We hebben verwoestende beelden gezien van de gevolgen van de pandemie in Manaus, Cochabamba en Guayaquil, om maar een paar steden te noemen. Vervolgd door neoliberaal-autoritaire regeringen, hebben Lula, Evo en Correa een complexe taak: ook al zijn ze gediskwalificeerd, vogelvrij verklaard, ze moeten een herdemocratisering van hun land opnemen, op zoek naar een sociaal akkoord dat ook de middenklasse kan aanspreken, die momenteel verblind wordt door het narratief in de massamedia. Deze drie leiders moeten streven naar democratische en participatieve mazen in de wet en tegelijkertijd de opkomst van nieuwe generaties stimuleren die een nieuwe horizon in hun land kunnen bieden: Arauz en Arce reageren op deze zoektocht naar vernieuwing.

Zelfs in het hele verwoestende scenario dat zojuist is beschreven, blijven Lula, Evo en Correa de belangrijkste politieke figuren in hun land. Hoewel in ballingschap of in de gevangenis, met valse argumenten en na besmette verkiezingsprocessen, bezetten de drie leiders nog steeds een centrale plaats in het politiek-electorale scenario. Waarom? Omdat zij destijds, tijdens hun bestuur, zorgden voor voorspelbaarheid, economische groei, autonome ontwikkeling en een horizon van sociale rechtvaardigheid. Dit laatste element, niet het minste, is het element dat op de middellange termijn een zekere mate van optimisme rechtvaardigt. In de verwarde wereld van de pandemie en de wereldwijde economische recessie zijn leiders nodig die weten hoe ze hun land kunnen ontwikkelen en vooral hoe ze de rijkdom moeten verdelen.

De hedendaagse geschiedenis van Latijns-Amerika, geplaagd door nationaal-populistische leiders, moet ons toelaten om elke analyse die we van de kwestie maken met de juiste conclusies af te ronden. De ervaring van het Frente de Todos in Argentinië, dat in de eerste ronde de kandidaat van Bolsonaro, Moreno en Añez heeft verslagen, is het meest recente bewijs dat het mogelijk is om via éénheid, pragmatisme en goed luisteren naar sociale problemen, terug te keren naar de politieke macht, ondanks de chantage, intimidatie in en de juridisering van de politiek. *: Politiek wetenschapper UBA / Master in de Latijns-Amerikaanse sociale wetenschappen.

Pagina 12

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.