Regelmatig vragen mensen onze solidariteitsbeweging CUBANISMO.
BE (tot voor kort ICS) of ze met ons op reis kunnen. Naast de jaarlijkse deelname aan de solidariteitsbrigade hebben we de afgelopen jaren reizen georganiseerd rond thema’s als vakbond, onderwijs, … en ook: ecologie.
Ecologie centraal Wisten jullie dat het WWF Cuba in zijn rapporten erkend als één van de meest duurzame landen ter wereld? Niet alleen door haar sterke milieuwetgeving maar vooral omdat het socialistische eiland een goed evenwicht heeft gevonden: Cuba combineert als enige land ter wereld een hoge menselijke ontwikkeling met een beperkte ecologische voetafdruk.
Het eiland wordt terecht ‘de Parel van de Caraïben’ genoemd. Maar liefst 20,20% van de oppervlakte van Cuba is beschermd natuurgebied, ofwel als Biosfeer van de mensheid erkend door UNESCO of als natuurpark, in totaal 211 gebieden.
Het bosbestand, dat bij de ontdekking door Columbus nog 90% van de oppervlakte bedroeg, was tot 13,6% gekrompen in de jaren ’50 . Dankzij de groene aanpak van de rode regering is dit in 2017 opnieuw gestegen tot 31,1 %. Cuba, blijft echter een ontwikkelingsland en kampt ook met problemen, denk alleen maar aan de vergrote orkaanschade door de klimaatopwarming. We bezoeken zeker een project van ‘greenmapping’. Met onze paascampagne steunt CUBANISMO.
BE nu al voor het tweede jaar onze partner Centro Felix Varela. Greenmapping is een unieke methode waarbij de bewoners zelf hun lokale milieurijkdom in kaart brengen. Mensen leren zo hun eigen leefomgeving beter kennen, de problemen op te sporen en er samen met de lokale overheden oplossingen voor te zoeken. Bvb. een waterput die vervuild is, een speelplein dat aan vernieuwing toe is, de ontdekking van een vergeten waardevol stukje bos, … Momenteel zijn er al 115 plaatsen in Cuba met een ‘Grupo Mapa Verde’. Wat maakt Cuba zo uniek? Naast aandacht voor de ‘groene revolutie’ (lees onze brochure) , gaan we ook de bijzondere Cubaanse samenleving verkennen. We ontmoeten sociale organisaties zoals vakbond, vrouwenorganisatie of wijkcomité’s. We bezoeken fabrieken, landbouwcoöperaties en bedrijven met nieuwe bestuursvormen, scholen en hospitalen. We bespreken met hen wat hun rol is in duurzame ontwikkeling. Hoe ze hun achterban mobiliseren en organiseren. We gaan in dialoog met buurtwerkers, jongeren en kunstenaars. Samen op reisHet reisprogramma is zeker nog niet af, de inhoud wordt op maat gemaakt, samen met Amistur, het reisbureau van ICAP, maar ook samen met de reizigers: waarin ben jij vooral geïnteresseerd en wat wil je graag zien? We komen 3 keer samen voor het vertrek om elkaar te leren kennen en een basiskennis over het eiland op te bouwen, afspraken te maken voor onderweg, …. en lid te worden van CUBANISMO.
BE. Dankzij onze expertise kunnen we achter de schermen kijken en als solidaire toeristen hebben we een streepje voor.
ConcreetPaasvakantie 2018 van 30 of 31 maart tot 14 of 15 aprilBegeleiding: Marijke Martens van CUBANISMO.
BE en Cubaanse Gids (Eng. En/of Fr.) Prijs afhankelijk van het programma en aantal deelnemers. Ong. € 2200 euro We volgen een originele route: aankomst op Santiago de Cuba in het oosten en we reizen vandaar in twee weken naar Havana. Zo komen we vaak op plaatsen waar weinig toeristen komen. Een greep uit de vele mogelijkheden:Santiago: de stad, graf Fidel en Martí, concert / Guantanamo: windmolenpark / Baracoa: heropbouw na orkaan ’17 /Bayamo: tocht naar guerillakamp Fidel, natuurreservaat: Parque Humbolt met grotten/ Las Tunas: groene medicijnen in centrum Michael De Witte/ Santi Spiritus: mooi stadje/ Cienaga de Zapata: Snorkelen, krokodillenfarm/ Santa Clara: Che-monument en museum, landbouwcooperatieve /Havana: bio medicijnen, La Fabrica: hedendaagse kunst, botanische tuin / Oud Havana: school restauratietechnieken/ Las Terrazas: ecotoerisme, herbebossing/ Viñales: grotten, tabak, centrum voor natuurbehoud.
De ECOCUBAREIS 2018 is een samenwerking tussen CUBANISMO.
BE, Uniclam Brussel, ICAP en Amistur CubaGEINTERESSEERD? Mail naar marijke.martens@telenet.be