Een groep van ongeveer 30 personen heeft woensdagmorgen in Havana een afspraak die drie vertegenwoordigers op het Ministerie van Cultuur hadden, misbruikt voor een actie om zgn. de onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting in Cuba te contesteren.
Vroeg in de ochtend hadden “kunstenaars” en “onafhankelijke journalisten” die zichzelf de “27N Beweging” noemen en die in door de VS gefinancierde media publiceren, hun aanhangers op sociale media, opgeroepen om voor het ministerie te demonstreren. Het door de VS gerunde propagandastation Radio en TV Martí beweerde dat ze daar “teksten en gedichten van José Martí wilden voordragen”. In feite verstoorden zij een dialoog met drie uitgenodigde vertegenwoordigers van kunstenaarsgroepen, die wegens covid buiten moest doorgaan. De genodigde delegatie wees ook het voorstel om verder in de tuin te praten af. Toen het ministerie de vraag om een “gesprek” met de hele groep samen afwees, escaleerde de situatie.
De minister van Cultuur Alpidio Alonso herhaalde bereid te zijn tot een dialoog, maar niet in een door de VS media geënsceneerd spektakel te willen meespelen. Hij duwde de mobiele telefoon die hem door een medewerker van het in Madrid uitgegeven anti-Cubaans ‘Diario de Cuba’ in het gezicht werd geduwd, terzijde en die viel. Zo kregen de acteurs hun ‘scène’ die live werd uitgezonden. Voor de VS ambassade in Havana ‘gefundenes fressen’ om op Radio en TV Martí onmiddellijk ‘bezorgdheid te uiten “over het feit dat de communistische autoriteiten vreedzame demonstranten die vrijheid van meningsuiting nastreven, onderdrukken”.
Het was niet eerlijk zich voor te doen als artiesten om de medewerkers van het ministerie en hun werknemers te provoceren, “terwijl het land met hand en tand vecht tegen de VS-blokkade, pandemie en dood”. Onze autoriteiten zijn geen mediaplatforms”, zei de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel na afloop via Twitter.
Het incident vond plaats precies twee maanden nadat ongeveer 200 mensen, waaronder een aantal culturele werkers, op 27 november op dezelfde plaats hadden gedemonstreerd. Een delegatie van de aanwezigen werd toen ook al door vice-minister Fernando Rojas ontvangen voor een gesprek dat verscheidene uren duurde. Er was onder meer overeenstemming bereikt over een dialoog over cultuurbeleid en andere kwesties.
De groep laat zich de “
San Isidro Beweging” noemen. Leden ervan hadden eerder de regering van de VS opgeroepen Cuba binnen te vallen. Talrijke kunstenaars distantieerden zich vervolgens van de acteurs. Enkele duizenden voornamelijk jonge mensen betuigden twee dagen later tijdens een demonstratie hun steun aan het socialistische maatschappijmodel. “
Wij zullen de inmenging van onze vijanden niet toestaan. “
Wij lossen onze problemen onderling op”, zo had Díaz-Canel de door Washington gesteunde acties tijdens de manifestatie verworpen.
De actie van woensdag kreeg weinig bijval en culturele verenigingen zien het als een geënsceneerde actie om een zogenaamde kleurenrevolutie (zie ons artikel van enkele dagen geleden) in gang te zetten.
De schrijvers- en kunstenaarsbond UNEAC, de kunstenaarsvereniging Hermanos Saíz en het culturele instituut Casa de las Américas waarschuwden dat het mediaspektakel “deel uitmaakt van een provocerend en destabiliserend scenario” in een tijd waarin “het land steeds meer te lijden heeft van coronabesmettingen, zonder dat ook maar één van de VS-maatregelen die ons de toegang tot elementaire gezondheids- en bestaansmiddelen ontzeggen, is versoepeld”.
Bronnen Junge Welt en Granma