Het Frans persagentschap AFP verspreidde op 17 april jl. een persbericht onder de titel “
Cubaanse dokters actief in 62 landen, grootste deviezenbron voor Cuba”. Maar daarmee vertelt het maar de helft van het verhaal.
De cijfers spreken voor zich, met een aanwezigheid in 24 landen van Latijns-Amerika en de Caraïben, 27 in zuidelijk Afrika, 7 in Oost-Azië en de Stille Oceaan, 2 in het Midden-Oosten en West-Afrika, en ook in Rusland en Portugal. Ze zouden meer opbrengen dan het toerisme. Het is interessant om te onderstrepen dat de diensten van die dokters in 35 van de 62 landen moeten worden betaald.
Wat het persbericht niet zegt, is dat de 27 landen die helemaal niets moeten betalen arme landen zijn. Hoewel Cuba niet vooraan in het lijstje van rijke landen prijkt, en bovendien zeer hard lijdt onder de economische, financiële en commerciële blokkade door zijn grote en superrijke buur en waarover de meeste weldenkende journalisten het stilzwijgen bewaren!
De door de Franse media gewillig overgenomen conclusie van het AFP-persbericht is op zijn minst tendentieus: “
Dokters in de wereld uitzenden is een oude Cubaanse traditie, die het zowel een diplomatiek leger als een bron van levensnoodzakelijke inkomsten oplevert”. Die traditie is helemaal niet zo oud! Onder Batista was het in geen geval een traditie. Het mag dan wel waar zijn dat het vandaag voor Cuba een belangrijke bron van inkomsten vormt, het belet niet dat bijna de helft van het personeelscontingent GRATIS optreedt, als een concreet teken van solidariteit in landen die het nodig hebben en niet omdat het een diplomatiek wapen zou zijn. Wanneer Cuba dokters zendt, sturen de Verenigde Staten soldaten.
Men zou eraan kunnen toevoegen, en niemand zal het ontkennen, dat Cuba in zeer veel landen gezondheidspersoneel opleidt en voorzieningen helpt inrichten. Alleen al met de “
Operatie Wonder” heeft het in 15 landen van de regio 50 oogheelkundige centra helpen oprichten en 3,5 miljoen mensen gratis gezondheidszorg laten genieten. Voor zijn eigen bevolking stelt Cuba 160 ziekenhuizen, 452 poliklinieken en 24 geneeskundefaculteiten ter beschikking; die laatste leiden jaarlijks duizenden dokters, verpleegsters en ander personeel op. Cuba heeft trouwens twee keer zo veel dokters per inwoner als Frankrijk.
Bron: Digitale nieuwsbrief van Cubacoopération France (13 april 2017)