Cuba voorlopig uitgesloten van de door de EU opgestelde lijst van derde landen waarmee de grenzen worden heropend

Ondanks het feit dat de epidemiologische situatie in Cuba onder controle is en onder de toegestane percentages van de Europese Unie ligt, blijft het eiland uitgesloten van de lijst van 15 derde landen waarmee Europa zich voorneemt op 1 juli de grenzen te heropenen.

De lijst die men voor ogen heeft voorziet in het openstellen van de grenzen voor de burgers van 15 landen – Australië, Algerije, Canada, China, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Rwanda – zo kondigden verschillende Europese media aan en ook Arancha González Laya, de minister van Buitenlandse Zaken van Spanje.”

Het is een zeer korte lijst, met amper 15 landen. We gaan de grenzen heel geleidelijk heropenen”, bevestigde Gonzalez Laya opnieuw.

Met andere woorden, van het Amerikaanse continent, het epicentrum van de pandemie op dit moment, hebben alleen Canada en Uruguay de goedkeuring gekregen van de Europese parlementariërs die nog steeds over de ontwerplijst debatteren, hoewel zij tussen deze maandag en dinsdag overeenstemming moeten bereiken over de definitieve lijst, opdat die grenzen op 1 juli opnieuw voor derde landen geopend zouden worden.

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Arancha González Laya verklaarde in het programma “

Hoy por hoy” van de SER-televisiezender dat de lijst in de late maandagnamiddag of “uiterlijk morgen” zal worden afgesloten.

De minister bevestigde ook dat de lijst van vijftien landen van waaruit toeristen zullen worden toegelaten zal worden opgesteld op basis van epidemiologische criteria en niet op diplomatieke, aangezien de Verenigde Staten blijkbaar druk hebben uitgeoefend op de leden van de Europese Unie om het verbod jegens zijn burgers op te heffen.

De Spaanse minister verzekerde ook dat de Europese lijst “regelmatig zal worden herzien”, en zij sluit niet uit dat landen waar het aantal besmettingsgevallen toeneemt weer uitgesloten worden of dat er andere landen worden opgenomen.

De 27 partners van het Schengengebied werken blijkbaar aan die lijst, die de landen zou moeten omvatten “waar de gezondheidssituatie met betrekking tot het coronavirus als veilig wordt beschouwd”, waaronder China, maar niet de Verenigde Staten.

Het geval van China is wel een van de meest controversiële omdat het land zijn burgers nog steeds niet toestaat te vertrekken, en dat zou ook kunnen het geval zijn voor Cuba aangezien de Cubaanse regering haar inwoners minstens tot fase 3 van het herstel niet toestaat om het land te verlaten, noch grote luchtvaartmaatschappijen laat komen tot dezelfde fase bereikt is. En in die gevallen herbekijkt de Europese Unie de zogenaamde wederkerigheidskwestie.”

In het geval van China is er sprake van wederkerigheid op 1 juli, zodat de EU zal opengaan als ook China opengaat. Het is een puzzel en nu moeten we al de stukken in elkaar doen passen,” zei de Spaanse minister Laya. Volgens het Spaanse dagblad El Confidencial “dringt de tijd en hebben de onderhandelingen om die lijst en de voorwaarden af te sluiten ertoe geleid dat ook maandag alweer in Brussel geen akkoord over de heropening van de grenzen werd bereikt “.

Er zijn echter kwesties waarover de Europese landen het eens zijn geworden, namelijk dat behalve voor de Verenigde Staten de grenzen ook zouden gesloten blijven voor Rusland, het meest getroffen land in Europa, en voor Brazilië, het meest getroffen land in Latijns-Amerika.

De discussies binnen de Europese Unie hebben zich ook toegespitst op de vraag of er voldoende informatie beschikbaar is om een reëel beeld te krijgen van de epidemiologische toestand in sommige landen, en op de noodzaak om er zeker van te zijn dat die gegevens betrouwbaar zijn.

Bron: Directorio Cubano

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.