Met het overlijden van de bekende Amerikaanse acteur en muzikant Harry Belafonte op dinsdag op 96-jarige leeftijd verliest Cuba een grote vriend, die altijd op de bres stond voor de vriendschap tussen de twee volkeren.
Tegen de vijandigheid die het beleid van verschillende VS-regeringen in de afgelopen zes decennia heeft gekenmerkt in, was de bekroonde kunstenaar een van de voorlopers van solidariteit met Cuba en de versterking van de banden tussen Cubaanse en VS-intellectuelen.
Op 23 juli 2020 ontving hij de vriendschapsmedaille, toegekend door de Cubaanse staat, als erkenning voor de vele momenten in zijn lange en productieve leven waarin hij zijn geluk, overtuigingen en lotsbestemming deelde met het Cubaanse volk.
Bij die gelegenheid zei de Cubaanse ambassadeur in de Verenigde Staten, Jose Ramon Cabañas: “
Deze onderscheiding is een erkenning van zijn traject van solidariteit met Cuba en zijn respect en bewondering voor het Cubaanse revolutionaire proces.”
De op 1 maart 1927 in New York City geboren sociale activist is ook een inspiratiebron voor vele artiesten en strijders voor rechtvaardigheid. Belafonte reisde naar Cuba als acteur in zijn jeugd, vóór de revolutionaire triomf op 1 januari 1959, en later, vanaf 1979, toen hij meer dan eens de historische leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, ontmoette, met wie hij jarenlang een zeer nauwe band had.
Een teken van zijn steun voor Cuba waren zijn woorden aan het begin van een bijeenkomst in de Church of Reconciliation, in New York, op 27 september 2003, toen hij opriep tot de vrijlating van vijf Cubaanse antiterroristische strijders die in de Verenigde Staten tot lange gevangenisstraffen waren veroordeeld.
Die dag verklaarde hij: “
Wat er gebeurt met ons beleid tegen Cuba is niet de Amerikaanse stijl, het is niet de ware stem van het volk van de VS, het is niet de ware stem van degenen onder ons die diep, diep geloven in de rechten van alle volkeren, en de vrijheid van alle mensen en in de democratie.”
Elders zei hij: “(…) Er is veel wat de Cubaanse regering, het Cubaanse volk heeft bereikt dat velen van ons hier nog steeds proberen te bereiken.”
Met betrekking tot zijn steun aan Cuba benadrukte de strijdmakker van Martin Luther King Jr.: “
Ik zie het niet als een ultieme inspanning, het is een manier van leven: als je gelooft in vrijheid, als je gelooft in rechtvaardigheid, als je gelooft in democratie, als je gelooft in de rechten van mensen, als je gelooft in de harmonie van de hele mensheid.”
Prensa Latina