Vandaag is het honderd jaar geleden dat in Rusland de Oktoberrevolutie uitbrak (25 oktober volgens de Juliaanse kalender, 7 november volgens de enkele maanden later ingevoerde Gregoriaanse kalender). Ook in Cuba gaat die datum niet onopgemerkt voorbij.
Raúl Castro zond de Communistische Partij van de Russische Federatie een brief met gelukwensen naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de Grote Socialistische Oktoberrevolutie, waarin hij schrijft dat “die belangrijke gebeurtenis een mijlpaal in de geschiedenis van de mensheid vormt en ze de strijd voor de onafhankelijkheid, tegen het kolonialisme en voor de zelfbeschikking van de volkeren heeft beïnvloed. De idealen die de arbeiders, boeren en soldaten bij de opbouw van de eerste socialistische staat onder de leiding van Lenin en de bolsjewistische partij motiveerden blijven volop geldig”.
Cubadebate citeert Fidel Castro over de betekenis van de Russische revolutie en verder vind je er interessante bijdragen van Darío Machado Rodríguez en Olga Fernández Ríos. Ook de televisie (Mesa Redonda) besteedde er veel aandacht aan.
Onafgezien van wat er van die revolutie is geworden en de redenen daarvoor staat het voor die auteurs vast dat die revolutie een buitengewone ervaring is geweest, die aantoonde waartoe een volk in staat is en die doet nadenken over de interne factoren die tot de ontbinding ervan kunnen leiden als men de tegenstellingen van een dergelijk socialistisch omvormingsproces niet op een gepaste manier aanpakt.