Verschillende landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied – maar ook Italië – hopen op de steun van Cuba in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus.
Zoals dit weekend aangekondigd werd door de Jamaicaanse premier Andrew Holness, zullen in eerste instantie 21 speciaal opgeleide Cubaanse verpleegkundigen aankomen op het naburige eiland, dat op 24 maart werd uitgeroepen tot rampgebied. De regeringen van Saint Kitts-et-Nevis en van Saint Vincent-et-les-Grenadines hebben ook bevestigd dat zij hulp zullen krijgen of al hebben gekregen van Cuba. In Italië deed de Cubaanse ambassade dit weekend een mededeling over mogelijke samenwerking tussen de twee landen nadat de Lombardische minister van Volksgezondheid Giulio Gallera officieel om hulp had gevraagd van Cuba, Venezuela en China.
Een groep Cubaanse specialisten kwam zondagavond in Caracas aan, waaronder deskundigen op het gebied van intensive care in epidemiologie en een viroloog van het “
Pedro Kouri” Instituut voor Tropische Geneeskunde, evenals de directeur en stichter van het Havana Centrum voor Genetica en Biotechnologie, Luis Herrera. Vorige week hadden Cuba en China het Zuid-Amerikaanse land al voorzien van diagnostische kits om coronabesmettingen op te sporen. De Verenigde Staten hebben een poging gedaan om deze levering te verhinderen door te verwijzen naar de bestaande sancties. “
We moeten de pandemie met een mondiale visie tegemoet treden”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Havana, in antwoord op verzoeken van verschillende regio’s in de wereld. En de “sociale verantwoordelijkheid en de bijdrage van iedereen in de internationale samenwerking” horen hierbij voorop te staan.
Ondertussen verzekerde de directeur van de openbare farmaceutische groep Biocubafarma, Eduardo Martínez Díaz, in Havana, dat de productie van 22 geneesmiddelen voor de behandeling van Covid-19 patiënten gegarandeerd was, ondanks de blokkade, die voortdurend door Washington werd versterkt. Tot nu toe is er geen vaccin beschikbaar, maar in China werden goede resultaten behaald met het Cubaanse geneesmiddel “
Heberón Alfa R”, dat in Cuba en in een Cubaans-Chinese joint venture in China wordt geproduceerd.
Terwijl Havana tot gisteren maandag vier bevestigde gevallen van SARS-CoV-2 meldde, is het virus zich tot nu toe in 22 landen op het Amerikaanse continent blijven verspreiden, maar vooral in de Verenigde Staten. In Zuid-Amerika staat Brazilië maandagmiddag met meer dan 200 gevallen bovenaan de statistieken van de Johns Hopkins University. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die onder quarantaine staat wegens verdenking van besmetting met het coronavirus, woonde dit weekend – in strijd met de orders van de lokale overheid – een openbare vergadering van zijn aanhangers bij en bestempelde de wereldwijde maatregelen om het virus in te dammen als “massahystérie” .
Zondag gaf João Gabbardo, secretaris van het ministerie van Volksgezondheid, aan de televisiezender Glovo News toe dat er, gezien de huidige situatie, een groot gemis was aan de Cubaanse professionals in het programma “
Mais Médicos”. In 2018 had Bolsonaro de terugtrekking van de 8300 artsen afgedwongen. Vorig jaar hebben de regeringen van Ecuador en Bolivia dat voorbeeld gevolgd en hun samenwerking met Cuba stopgezet. Nog vóór de uitbraak van de coronapandemie, had dit voor gevolg dat hun gezondheidssystemen op het punt stonden in te storten.
Bron: Junge Welt