Covid-19 in Brazilië aangewakkerd door Bolsonaro

Brazilië stijgt richting een corona-piek en een onstabiele politieke situatie met een president die net als in de VS enkel denkt aan de economie en de volksgezondheid als een bijkomende factor beschouwt. De hotspots voor het virus liggen momenteel in de grootsteden Rio de Janeiro en Sao Paulo, maar verschuiven zich richting binnenland, waar op veel plaatsen onvoldoende ziekenhuisbedden, laat staan beademingsapparatuur , aanwezig zijn. Bij het schrijven van dit artikel waren volgens de officiële cijfers al meer dan 11.000 doden te betreuren.

Het gevaar BolsonaroSinds het begin van de crisis doet de president niets anders dan verwarring en twijfel zaaien onder de bevolking. Hij stelt de voorzorgsmaatregelen aanbevolen door de wetenschappers constant in vraag. De afstandsregels, de lockdown en het gebruik van mondmaskers. Zowat alles dat het WHO voorschrijft moet er aan geloven. Kwam daar boven op dat hij zijn populairste minister: die van volksgezondheid, de laan uit stuurde op 16 april nadat hij de president had opgeroepen zich achter de maatregelen te scharen en te stoppen met verwarring zaaien. Ook de nieuwste minister van volksgezondheid is na minder dan een maand opgestapt.

Corona in Brazilië vertaalt zich in een paradoxale situatie: Aanhangers van de president komen in opstand tegen de strikte maatregelen die de verschillende provincies en steden in Brazilië opleggen. De tegenstanders van de regering Bolsonaro volgen juist wel de maatregelen op en blijven binnen. Ze laten zich wel luidkeels horen vanuit hun kot door het befaamde potten en pannen protest. Zo vinden de tegenstanders van Bolsonaro toch een manier om hun ongenoegen te uiten.

Ondertussen bekijkt de PT: de arbeiderspartij van ex-presidenten Lula Da Silva – die onterecht in de gevangenis vloog na beschuldigingen van fraude – en Dilma Roussef, of een afzettingsprocedure tegen de president kan ingezet worden. Gevolgen in de favella’sBrazilië telt niet minder dan 13 miljoen inwoners die leven in favella’s, in kleine huisjes met vaak 3 personen of meer in de zelfde slaapkamer, wat het zo goed als onmogelijk maakt om afstandsregels na te leven. De bewoners werken vaak in de informele economie waardoor de gezondheidsrisico’s van vandaag boven op hun -soms extreme – armoede komen. Een aantal populaire programma’s die werden ingevoerd onder het beleid van Lula Da Silva zoals de ‘Bolso Familiae’ die zorgden voor extra inkomsten voor de allerarmsten werden afgebouwd door besparingen. Een preventief gezondheidsprogramma: de zgn ‘familiale gezondheidszorg’, dat positieve resultaten kan voorleggen en internationaal gerespecteerd is, werd ook volledig afgebouwd. De meest kwetsbaren worden door deze gezondheidscrisis alleen maar kwetsbaarder. De Brazilianen zouden er na 4 jaar Bolsonaro 30,40 of zelfs 50 procent armer op zijn geworden . Kwetsbaar binnenlandNet als in Ecuador is de inheemse bevolking extra gevoelig voor het virus. Medische basisvoorzieningen zijn in hun leefgebieden zo goed als onbestaande. Laat dát nu net de plaatsen zijn in Brazilië waar Cubaanse dokters aan de slag waren om het tekort aan Braziliaanse dokters op te vangen …. tot de machtsovername van Bolsonaro. Hij zette ze het land uit.

Een groot risico voor de inheemse gemeenschappen vormt ook de illegale mijnbouw en houthak in het Amazonegebied. Die arbeiders dreigen het COVID-19 virus in de kwetsbare gemeenschappen in het Amazonewoud te importeren. De verloedering van hun milieu is een probleem dat zich al stelde lang voor de uitbraak van het virus omdat ze van de president een vrijkaart kregen om te kappen en te graven zonder enige restricties. Fascisme en autoritair rechts gevaar voor volksgezondheid en democratie.

Het coronavirus toont de totale onmacht van het extreem-rechts populisme aan in tijden van een gezondheidscrisis. Op zo’n moment heb je net een sterke overheid nodig die noodbudgetten voorziet om de gezondheidszorg te steunen in de crisis; een leiderschap dat duidelijk met de bevolking communiceert en richtlijnen geeft om de gemeenschappen te beschermen. Het tegenovergestelde van wat er nu in Brazilië gebeurt dus. De rechtspopulisten blijken ook als puntje bij paaltje komt de grote verdedigers te zijn van de neoliberale ideologie van de vrije markt. Trump en Bolosonaro vinden elkaar in hun strijd om de economie volledig te heropenen en open te houden tegen gelijk welke menselijke kostprijs. De wetenschap belachelijk maken en zelfs letterlijk langs de kant schuiven lijkt geen probleem voor hen. Integendeel ze zien dit als een strategie om sneller hun heilige doel van economische wederopstanding te bereiken. Over de menselijke tol reppen ze met geen woord.

Bronnen:https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31095-3/fulltextwww.uitpers.be/artikel/2020/04/19/er-zit-geen-inkt-meer-pen-bolsonaro/

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.