Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag 7 mei krachtig gereageerd op het besluit van de Colombiaanse regering om de eerste secretaris van de Cubaanse ambassade in Bogota, Omar Rafael Garcia Lazo, tot “persona non grata” te verklaren. Hij wordt beschuldigd van “onverenigbare activiteiten” met zijn diplomatieke functie.
Eugenio Martínez Enríquez, directeur-generaal voor Latijns-Amerika en de Caraïben van het ministerie van Buitenlandse Zaken, stelt dat dit besluit ongegrond is, een onvriendelijke daad vormt en de normale werking van de Cubaanse ambassade in dat land zal aantasten. Hij liet ook weten dat de Colombiaanse ambassadeur werd ontboden om het krachtige protest tegen het Colombiaanse besluit over te brengen. Het Cubaanse ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft dat “de ongerechtvaardigde actie tot doel heeft de aandacht van de internationale gemeenschap en de Colombiaanse samenleving af te leiden van de gewelddadige repressie van het leger en de politie tegen de demonstranten, die tientallen doden en honderden gewonden heeft veroorzaakt”.
Colombia is bezig aan de twaalfde dag van protesten, die beantwoord worden door brute repressie. Zo was er een schietpartij in de buurt van El Ancla, waarbij twee mensen gewond raakten. In de video’s die op sociale netwerken circuleren, zijn burgers te horen die de aanval door de politie in burgerkleding aan de kaak stellen. Hoewel de belastinghervorming, die de aanleiding vormde voor de volksdemonstraties, is ingetrokken, zijn in deze repressieve context andere eisen ontstaan bij het volk, dat getroffen wordt door een opeenstapeling van misstanden.
President Iván Duque had vrijdag een ontmoeting met de Coalitie van Hoop. Deze politieke groepering – die een sector van centrum- en centrum-links verenigt – heeft de president herinnerd aan de namen van de 33 jongeren die tijdens de demonstraties het leven hebben gelaten. Een van hun eisen was aandacht voor zes miljoen arme gezinnen via een basisinkomen, dat arme jongeren naar de universiteit zouden kunnen, dat er een einde komt aan het geweld, en dat de veiligheidstroepen hun plicht nakomen om de burgerbevolking te beschermen.
Volgens een nieuw rapport van het Grita-platform zijn er sinds het begin van de nationale staking op 28 april tot 6 mei 934 willekeurige aanhoudingen geweest, 1 728 gevallen van politiegeweld en 234 slachtoffers van fysiek geweld. Daarnaast wordt melding gemaakt van in totaal 341 gewelddadige interventies, 37 moorden, 26 mensen met oogletsel, 98 gevallen van door politieagenten afgevuurde geweerschoten en 11 slachtoffers van seksueel geweld.
Wereldwijd neemt de afwijzing toe door organisaties en persoonlijkheden uit landen in Latijns-Amerika, het Caribisch gebied, Noord-Amerika en Europa. Ook verschillende Cubaanse organisaties hebben hun veroordeling van de politie-onderdrukking geuit, waaronder de Central de Trabajadores de Cuba, de Federación Estudiantil Universitaria, de Casa de las Américas, de Asociación Cubana de las Naciones Unidas, en het Instituto Cubano de Amistad con los Pueblos …Granma