Op zaterdag 7 april 2018 ging het startevenement van “Arte Cuba” door ‘Chez L’Amistad’ te Kontich. Met 150 aanwezigen werd het meteen een succes.
Ook de ambassade van Cuba in België en Cubanismo-Antwerpen waren van de partij. Op het programma stonden zowel grote als kleine namen van Cubaanse origine, ook een salsa initiatie en minder gekende Cubaanse cultuurelementen als een Orisha dansspektakel.
Met ietwat vertraging – ach, Cubaanse tijd en wat was het ook plots mooi weer – werd het evenement rond 18u geopend voor het grote publiek met een Cubaans soepje van stukjes varken, mais, yuca, aardappel en groenten in de tent die als ontvangstruimte dienst deed bij dit mooie weer. Een half uurtje later werd het publiek naar binnen geleid voor een eerste dansinitiatie. De professionele dansinstructeurs Yusy Calero uit Antwerpen en Edel Pozo Paizan uit Gent gaven de geheimen van de Danzon prijs, de traditionele nationale dans van Cuba, die wat weg heeft van salondansen.
Nadat iedereen zijn welkomstcocktail – een Cuba Libre natuurlijk – op had, startte een van de hoogtepunten van de avond: een Orisha-spektakel door de dansgroep van Arte Cuba. Dit eerbetoon aan de Orishas (goden) werd ingeleid door Julie Rausenberger, sociale en culturele antropologe van de Universiteit Antwerpen die onderzoek voert in Cuba. Ze had het over de ontstaansgeschiedenis van de Afro-Cubaanse religieuze tradities, waaronder Santeria, die zich ontwikkelde tijdens de Afrikaanse slavenhandel naar en Spaanse kolonisatie van Cuba.
De uitbeelding van de goden was een impressionant stukje kunst dat in België maar weinig gekend is en deed heel wat mondjes openvallen. Zowel de choreografie als de kostuums als de uitvoering van de godendansen waren verbazend. De Cubaanse consul uit Brussel was erg onder de indruk en gaf een korte speech vol lovende woorden en toekomstwensen in naam van de ambassade. Tezelfdertijd werd ‘pan con lechon’ (een Cubaanse sandwich met varken aan ’t spit) verkocht voor de knorrende magen.
Julie gaf ook een inleiding over de symboliek van de Cubaanse Rumba en het publiek deed actief mee aan de Rumba-initiatie door Edel en Yusy . Omstreeks 20u30 vond er in een van de zalen een expositie plaats van Geladis Perez, een bekende Cubaanse schilderes, die maar liefst 2 uur lang het lichaam van een Havaanse danseres beschilderde. Na de bodypainting in de typische stijl van Perez, voerde de danseres een hedendaagse dans uit in haar bijna-naakt kostuum.
Daarna was het tijd voor live muziek met de Cubaanse Rey Flores uit Hasselt (ook gekend als Don Cubanito) in samenwerking met Harry Mellow. Hij werd begeleid door de band van Arte Cuba die uitsluitend bestaat uit Cubanos en Belgica die de Cubaanse cultuur en muziek uit willen dragen naar het grote publiek. Het dak vloog er op zeker moment bijna af door hun bruisende energie en enthousiasme.
Omdat een Cubaanse avond natuurlijk niet zonder salsa kan, gaf Wim Lefebre, internationaal gerenomeerd, een initiatie. De muziek kwam verder van Daniel Lopez Montejo (gekend van zijn band D’Love maar ook van een eerdere editie van The Voice van Vlaanderen) en Toby Diamonds die, samen met allerlei andere urban artiesten voor een hedendaagse toets zorgde. We hoorden Cubaton, Reggeaton, Repartismo en nog veel meer oude en nieuwe muziekstijlen uit Cuba en omstreken terugkeren, en er werd natuurlijk stevig gedanst.
Fernando Blanco Moya was de laatste live artiest tot DJ El Guapo het overnam met populaire Cubaanse muziek tot in de late (of vroege) uurtjes….
Een meer dan geslaagde avond dus, want zelden verenigden zoveel Cubanen in België zich in één evenement. Een knap staaltje van interculturele samenwerking en creativiteit! Voor de beginnende organisatie Arte Cuba die voornamelijk bestaat uit onervaren jonge artiesten die elkaar nog niet langer dan een maand geleden ontmoetten, is het een droom die waar wordt. Cubanismo-Antweren feliciteert hen met de verwezenlijking en kijkt alvast uit naar de toekomstige activiteiten van dit veelbelovende en dynamische nieuwe project dat ook buiten Antwerpen hopelijk veel publiek zal krijgen.
Volg Arte Cuba op Facebook of op hun website