Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hekelde de intimidatie van zijn diplomatieke hoofdkwartier in de Boliviaanse hoofdstad met de komst van meer patrouilles, militairen en het gebruik van drones om het diplomatieke hoofdkwartier op kerstavond te ‘bewaken’.
Als reactie daarop heeft de Mexicaanse regering de Boliviaanse zaakgelastigde ontboden om uitleg te geven over de maatregelen die volgens haar in strijd zijn met de internationale verdragen. Maximiliano Reyes, ondersecretaris van het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat troepen op dat moment “in de buurt” van het diplomatieke hoofdkwartier aankwamen en dat dit, naar zijn mening, een “belegering” van de plaats betekende. Kort daarvoor waarschuwde hij voor “de interventieplannen” tegen de ambassade en zei dat Mexico “permanent alert is tegen vijandige acties”.
De betrekkingen tussen de twee landen zijn gespannen sinds Mexico besloot asiel te verlenen aan de voormalige president Evo Morales nadat hij op 10 november gedwongen werd ontslag te nemen en toen maar liefst 30 mensen hun toevlucht zochten in de diplomatieke missie van Mexico in La Paz. Op dit moment verblijven er negen hooggeplaatste voormalige ambtenaren van de regering van Morales, waaronder Juan Ramón Quintana, een voormalige minister, en vijf andere voormalige ministers. Mexico herhaalt dat het land het recht heeft asiel te verlenen aan degenen die zij als vervolgd beschouwen.
In een verklaring van dinsdagmiddag heeft het Mexicaanse ministerie van Betrekkingen de Boliviaanse autoriteiten onder leiding van de zelfverklaarde interim-president Jeanine Áñez verantwoordelijk gesteld voor eventuele schade aan hun eigendommen, aan het in het land geaccrediteerde personeel en aan de personen die onder hun bescherming staan. Woensdag heeft het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een beroep gedaan op zijn Boliviaanse tegenhanger om te zorgen voor de noodzakelijke beveiliging van degenen die in zijn diplomatieke hoofdkwartier worden ontvangen om het land te verlaten.
De staatsgreepregering beschouwt de acties van Mexico als een inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van Bolivia, maar het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken herinnert eraan dat de beschuldigingen aan het adres van de vluchtelingen in de ambassade er gekomen zijn nadat deze mensen er al aanwezig waren.
De Boliviaanse veiligheids- en inlichtingendiensten hebben zowel de ambassade als de residentie omsingeld, en er is ook een “politiehek dat de beweging van mensen die de Mexicaanse diplomatieke gebouwen binnenkomen en verlaten registreert,” stelt het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Mexico aan de kaak. “
Agenten maken audio- en video-opnames en hebben geprobeerd de vrije doorgang van de Mexicaanse ambassadeur en diplomatiek personeel tegen te houden, terwijl gemotoriseerde agenten de bewegingen van officiële voertuigen volgen,” voegde het eraan toe.
Morales nam ontslag onder druk van het leger na wekenlange protesten tegen hem over een betwiste telling van de presidentsverkiezingen van oktober. Hij werd verwelkomd op Mexicaans grondgebied voordat hij naar Argentinië ging. Na de staatsgreep in Bolivia tegen de regering van Evo Morales op 10 november begonnen de feitelijke autoriteiten met een politieke vervolging, door velen omschreven als een jacht op leden van het ministeriële kabinet en de Beweging voor het Socialisme: MAS, de partij van de nog steeds wettelijke president van Bolivia.
Mexico heeft een beroep gedaan op het Internationaal Gerechtshof met het oog op het lichten van het politiebeleg van zijn ambassade in Bolivia die eisen dat negen asielzoekers overgedragen worden aan het de facto putchregime, zei de minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard op donderdag. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft echter geen standpunt ingenomen over deze kwestie, ondanks het feit dat Mexico het heeft geïnformeerd over wat er gebeurt, aldus de minister van Buitenlandse Zaken.
De minister van Buitenlandse Zaken bevestigde dat er negen asielzoekers zijn van de regering van voormalig president Evo Morales, waarvan vier met arrestatiebevelen, maar die pas 11 dagen nadat ze de ambassade zijn binnengekomen, werden uitgevaardigd. Geen van hen heeft sinds 25 november de gevraagde vrijgeleide gekregen.
De minister van de putschisten, Arturo Murillo, verzekerde deze dag dat ze de Mexicaanse ambassade in Bolivia zullen blijven “bewaken”, ondanks de internationale afwijzing van de militaire en politionele aanwezigheid daar. Murillo zei dat dit een verplichting is en ze zullen doorgaan met de ‘bewaking’ omdat de ambassade “doorgaat met het beschermen van criminelen”.
Cuba eist beëindiging van de intimidatie van de Mexicaanse ambassade in Bolivia.
De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez Parrilla, eiste deze donderdag het einde van de intimidatie rond de Mexicaanse ambassade en de diplomatieke residentie in Bolivia door de veiligheids- en inlichtingendiensten van de staatsgreepregering, die hij beschreef als een schending van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer.”
Het Mexicaanse standpunt is en zal zijn dat de diplomatieke onschendbaarheid en de integriteit van de ambassade en haar vertegenwoordigers van ons land in Bolivia moet worden gerespecteerd”Volgens verschillende media is het de bedoeling van de de putchregering van Bolivia om asielzoekers die in de ambassade verblijven zichzelf te laten aangeven, en zij rechtvaardigen dit met onwaarschijnlijke argumenten van mogelijk vluchtgevaar edm.
De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Marcelo Ebrard heeft het standpunt bekrachtigd dat de negen Boliviaanse vluchtelingen in de ambassade in La Paz asiel krijgen, ondanks de belegering door de politie.
Op basis van Cubadebate en Telesur