Blijf in je kot, in Santiago de Cuba

Ook in Santiago de Cuba is ‘ blijf-in-je-kot’ een van de maatregelen tegen het virus. De overheid raadt de mensen aan enkel naar buiten te komen voor de noodzakelijke boodschappen of werk. Jonge kinderen en ouderen mogen niet op straat. In Cuba worden de richtlijnen van de overheid door een zeer groot deel van de bevolking strikt opgevolgd. Men is zich goed bewust van zijn individuele en collectieve verantwoordelijkheid. Andere maatregelen zijn: verplicht mondmaskers op straat en op het werk, beperkt aantal personen in een winkel, wachtrijen buiten met controle van afstand, verplicht handen wassen bij binnenkomst winkel enz.

Actieve opsporing van de mensen waarmee een besmette in contact is geweest. Verplichte quarantaine voor die contacten.

Verpleegkundigen of studenten geneeskunde houden dagelijks de gezondheidstoestand bij van de bewoners. Verplichte quarantaine voor wijkbewoners waar veel besmettingen voordoen. Scholen gesloten, onderwijsprogramma’s via een 3-tal tv-kanalen. Mensen boven de 60 jaar mogen niet werken. Verboden te reizen tussen de provincies. Alle toeristen die niet op tijd huiswaarts konden keren mogen niet meer op straat maar verplicht verblijf in hotel of locatie van de overheid bij gebrek aan financiën van de betrokken toerist. Geen probleem voor mij daar ik een permanente verblijfsvergunning heb.

Alle bars en restaurants gesloten, natuurlijk ook alle sport en culturele manifestaties. Dagelijks wordt de bevolking uitvoerig ingelicht over de evolutie en opvolging maatregelen. De provincie, steden en wijken waar besmettingen zijn vastgesteld worden vermeld. Namen van overledenen en leeftijd worden vermeld via de website van het ministerie van Volksgezondheid. Het lijkt waarschijnlijk zware maatregelen i.v.m. persoonlijke vrijheid en keuze, maar ze zijn doelmatig en doeltreffend.

Slechts 79 sterfgevallen op 11 miljoen inwoners. De laatste zes dagen geen sterfgeval. België…9000? Hoeveel is een mensenleven waard? Nogmaals, hier in Cuba is de solidariteit een natuurlijk gegeven en is men zeer bewust van zijn individuele en collectieve verantwoordelijkheid.* Zie ook ‘Het gezicht van deze dagen: coronadagboek uit Cuba’

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.