24 oktober 2009: 16e editie van Che Presente te Brussel

Als je van Cuba houdt kan je Che Presente niet ‘links’ laten liggen! Zo’n 800 mensen vonden de weg naar de nieuwe locatie waar Che Presente dit jaar doorging, de Erasmushogeschool te Jette, nabij Brussel.

Ook dit jaar had het programma weer voor elk wat wils. Nieuw was een reeks werkwinkels voor kinderen: Cubaanse oldtimers boetseren, een zangatelier met Chileens muziekant en theatermaker Toño Suzarte en een percussieworkshop. Met 22 deelnemers was het boetseeratelier verreweg het populairste. Natuurlijk waren er ook opnieuw sterke conferenties. Aan de eerste conferentie met als titel ‘Cuba in de wereld’ namen vijf sprekers deel: Cubaans ambassadeur Elio Rodríguez, auteur en Cubakenner Salim Lamrani, Miami-Cubaan Andres Gómez en Olga Salanueva en Adriana Pérez, familieleden van de Cuban Five. Hier werden vragen aangepakt zoals de rol van Cuba in het huidige Latijns-Amerika, de relatie met de EU en de relatie met de VS, speciaal sinds het aantreden van president Obama. De tweede hoofdconferentie had als onderwerp ‘Cuba op weg naar de toekomst’. Cubaans economist Alejandro Aguilar, secretaris van het ABVV Eddy Van Lancker, economist en auteur Marc Vandepitte en John Dedecker, LBC-secretaris en lid van de Cuba werkgroep van de Christelijke arbeidersbeweging, lieten hun licht over het thema schijnen. Hier ging het in de eerste plaats over de sociale en economische uitdagingen waar Cuba, na 50 jaar revolutie, voor staat.

Daarnaast kon je iets opsteken over het thema Cuba en ecologie. Een onderwerp dat vast en zeker in volgende edities een verdere uitdieping verdient. Salim Lamrani, Andres Gómez en de twee echtgenotes van de Cuban Five lichtten in de conferentie ‘Cuba en de Mensenrechten’ dit heikel onderwerp door. Marc Vandepitte en Katrien Demuynck stelden hun nieuwe boek ‘Ontmoetingen met Fidel Castro’ voor. Wie het liever bij Che hield kon diens volledige levensloop via de films van Salles en Soderbergh meemaken, van zijn tochten door Latijns-Amerika tot zijn deelname aan de Cubaanse revolutie en tenslotte zijn dood in Bolivia, in handen van de CIA. Het leven van Che was ook te volgen op de interessante tentoonstelling verzorgd door Linx+. Cubaanse beelden kon je bewonderen op de mooie fototentoonstelling van Mariana Calderon.

Lekkere broodjes, Chili con Carne, Mojito en voor de eerste keer ook echte Cubaanse pintjes vond je in bar en cafetaria, terwijl de leeshonger gestild kon worden aan de meer dan 20 info-stands in de hal. Daar stond ook een symbolische gevangenis opgesteld. In de cellen kon je heel wat info vinden over de zaak van de Cuban Five, de terreur tegen Cuba en de persoonlijke geschiedenis van elk van de Vijf. Heel wat mensen namen de tijd om een briefje te schrijven naar één van de Vijf of om Obama aan te zetten zijn presidentiële macht te gebruiken en de Vijf in vrijheid te stellen.

De hele dag was een ploegje ledenwervers actief aan de ingang. We hadden ons namelijk als objectief gesteld om die dag het vijfhonderdste lid van ICS te maken. ’s Morgens waren we gestart met exact 453 leden. Tegen de avond waren het er niet minder dan 509. Daarmee konden we op de slotact, niet zonder trots, aankondigen dat ICS de kaap van haar eerste vijfhonderd leden genomen had. Na de slotact volgde een verrassingsoptreden van de Boliviaanse groep Tinu’neke en een Che Rap door Hakim en zijn vrienden. Een spetterend concert van La Sonora Cubana met gastoptreden van Marka bracht zowat iedereen op de dansvloer. De avond werd afgesloten door een swingende DJ Pacha. In totaal zorgden niet minder dan 150 vrijwilligers, van inkomcontrole over bonnetjesverkoop, bar en keuken, simultaanvertaling en techniek, dat Che Presente voor de 16e keer een succes werd.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.