Actie aan hoofdzetel van ING stop de medeplichtigheid aan de blokkade.

Een 40-tal actievoerders verzamelden zich vanavond voor de hoofdzetel van ING uit protest tegen het feit dat de bank betalingen met betrekking tot Cuba blokkeert. Daarmee gaven ze gehoor aan de oproep van de Belgische Coördinatie Opheffing Blokkade tegen Cuba. Koen Detavernier van ACV-Puls & WeSocialMovements en Hanne Demuzere van ISVI-ABVV  spraken hun steun uit voor de actie en eisten van de Belgische regering effectieve maatregelen die de banken verplichten om betalingen naar Cuba uit te voeren.

De aanleiding voor de actie is het feit dat de bank ING betalingen van 16 euro vanuit een Belgische rekening naar een andere Belgische rekening weigerde en dit enkel en alleen omdat het woord ‘Cuba’ op de overschrijving vermeld stond. “Dat is ongezien”, aldus Wim Leysens, secretaris van deCoördinatie Opheffing Blokkade tegen Cuba”. Dit netwerk van 40 middenveldorganisaties klaagt al langer aan dat Belgische banken onwettig de internationale betalingen naar Cuba of met een verwijzing naar Cuba blokkeren. 

In strijd met de Europese wetgeving.

In een antwoord op de klacht van de betrokken organisatie verantwoordde ING zich met het argument dat de bank Cuba als een risicoland beschouwt en rekening houdt met de VS-sancties tegen dat land.

Ook BNP-Paribas-Fortis zegt de VS-sancties tegen Cuba toe te passen, wat blijkt uit het feit dat de bank nog in maart 2025 een rekening opzegde van een klant die regelmatig naar Cuba reist.

In 1996 betonneerde de Verenigde Staten de economische sancties tegen Cuba in de wet Helms-Burton. De Europese Gemeenschap, voorloper van de huidige Europese Unie, reageerde furieus tegen deze inperking van de vrijhandel en keurde de zogenaamde ‘Blokkeringsverordening’ goed. Deze wet verbiedt Europese bedrijven om de wetgeving van een derde land toe te passen in de landen van de EU. Met andere woorden, bedrijven die de VS-sancties tegen Cuba bij ons toepassen, overtreden de Europese wetten, en dat is wat ING en BNP-Paribas-Fortis doen.   

Humanitaire steun aan Cuba geblokkeerd 

         
ING en BNP-Paribas-Fortis
zijn de twee belangrijkste banken, die ook optreden als tussenbank voor het financieel verkeer van andere banken. Hierdoor is er amper nog een bank te vinden die betalingen naar Cuba toestaat. Organisaties die zich inzetten voor humanitaire hulp worden geconfronteerd met onoverkomelijke financiële obstakels. “De gevolgen van deze blokkade zijn dramatisch. Mensen in Cuba lijden onder een tekort aan levensnoodzakelijke goederen. De banken maken het onmogelijk om hulp te bieden”, aldus Koen Detarvernier (ACV-Puls & WSM).  Deze steun is nochtans heel belangrijk, want de Cubaanse bevolking heeft het op dit moment heel moeilijk. De gevolgen van 64 jaar economische blokkade van de Verenigde Staten heeft de Cubaanse economie zwaar ondermijnd.

Oproep aan de overheid om de banken strikter te controleren.

Jaarlijks maakt de ‘Coördinatie Opheffing Blokkade tegen Cuba’ een dossier op over deze wanpraktijken van de banken. Dit dossier maken we over aan de Nationale Bank en de Thesaurie, die toezicht houden op de bankensector. “Onze grootbanken gaan heel ver in hun naleving van de VS-sancties,” zegt Hanne Demuzere  (ISVI-ABVV). Daarom bereidt het platform een parlementaire vraag voor de bevoegde minister van financiën voor. De Belgische overheid en de Europese Unie moeten dringend actie ondernemen. De banken moeten een redelijker beleid voeren en niet langer de levering van humanitaire hulp aan Cuba belemmeren. Deze blokkade moet stoppen.

Achtergrondinformatie


Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.