De ministers van Buitenlandse Zaken van Cuba en Venezuela bezoeken Harlem om zich uit te spreken tegen de imperialistische oorlog

Op zaterdag 28 september spraken de ministers van Buitenlandse Zaken van Cuba en Venezuela samen met Amerikaanse leiders en intellectuelen, als onderdeel van de groeiende Palestijnse solidariteitsbeweging in het land. Het evenement werd gehouden in het historische Apollo Theater in Harlem en had als titel “Latin America Speaks: Solidarity vs Empire”. Het benadrukte de diepe connecties tussen de strijd in Libanon, Palestina en Latijns-Amerika voor zelfbeschikking. Het evenement vond plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en had als doel de mensen van Latijns-Amerika en de Verenigde Staten met elkaar te verbinden door middel van gedeelde banden van vriendschap en solidariteit.

Uren voordat het evenement van start ging, kondigde de Libanese verzetsgroep Hezbollah aan dat Israël de leider van de groep, Sayyed Hassan Nasrallah, had vermoord in een massale oorlogsdaad die schokgolven door de wereld stuurde. Nu Israël zijn genocidale oorlog verder uitbreidt naar Libanon, benadrukten de sprekers de noodzaak van internationale solidariteit tegen de imperialistische oorlogen.

Het evenement werd georganiseerd door het People’s Forum en alle opbrengsten werden gedoneerd aan de Middle Eastern Children’s Alliance (MECA) als onderdeel van de internationale inzamelingsactie “The People Stand with Gaza”, gecoördineerd door MECA en de Shut It Down for Palestine coalitie. Sprekers op het evenement waren: Manolo De Los Santos van het People’s Forum, Bruno Rodríguez, minister van Buitenlandse Zaken van Cuba, Lameess Mohammed, organisator van de Palestijnse Jeugdbeweging, Yván Gil Pinto, minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, en Vijay Prashad, uitvoerend directeur van het Tricontinental Institute for Social Research.

Sprekers benadrukten ook het belang van de locatie, het Apollo Theater, vanwege zijn historische betekenis als thuis voor zwarte Amerikaanse kunst en cultuur. “Ik voel me geroerd om voor het eerst in het hart van Harlem op dit podium te staan in dit iconische theater van de Afro-Amerikaanse artistieke cultuur,” zei Rodriguez.

Elke minister van Buitenlandse Zaken verklaarde zich solidair met elkaar nu beide socialistische staten te maken hebben met genadeloze sancties van de VS.

“We veroordelen de blokkade die al 60 jaar duurt in Cuba,” zei Pinto. “Het land dat het terrorisme in de wereld echt bevordert, zet Cuba op de lijst van landen die het terrorisme bevorderen”, verwoordde hij, verwijzend naar de voortdurende plaatsing van Cuba op de Amerikaanse lijst van Staatssponsoren van Terrorisme, een aanwijzing die leidt tot verwoestende economische crises op het eiland.

Rodríguez noemde de voortdurende poging van imperialistische krachten om de uitslag van de presidentsverkiezingen in Venezuela omver te werpen. “Vandaag valt het imperialisme ook Venezuela aan,” veroordeelde Rodriguez. “Het is het recht van de Venezolanen om een revolutionair en werkelijk onafhankelijk proces te verdedigen tegen de aanvallen van het imperialisme. Lang leve de Chavista en de Bolivariaanse revolutie!”

“De Verenigde Staten voeren niet alleen oorlog met bommen, de Verenigde Staten straffen de soevereine en onafhankelijke mensen in de derde wereld”, aldus Manolo De Los Santos.

“De VS richt zich op meer dan een derde van de wereld met deze zogenaamde sancties.”

De sprekers gingen ook in op de genocidale oorlog die Israël voert in Palestina en Libanon.

“Israël kan doden maar niet winnen,” zei De Los Santos. “Onze dierbare Ghassan Kanafani herinnert ons eraan dat lichamen kunnen vallen, maar ideeën blijven bestaan.”

Elke spreker ging in op de genocidale oorlog die Israël voert in Palestina en Libanon. “Er bestaat geen twijfel over dat wat er nu in Palestina en Libanon gebeurt, het moorden en de genocide de ergste gebeurtenis is sinds de Tweede Wereldoorlog en de holocaust tegen het Joodse volk. En de enige bron van deze agressie is het Amerikaanse imperialisme,” zei Yván Gil Pinto, de minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela. “We zeggen niet langer dat het imperialisme achter de moorden zit. Het imperialisme leidt de moorden.”

Pinto benadrukte Venezuela’s eigen strijd tegen het imperialisme, die tot uiting komt in de sancties van de VS tegen het socialistische land. “Wat in Libanon en Palestina gebeurt met bommen, gebeurt in Venezuela met sancties, die ook mensen doden en hen proberen te onderwerpen aan hun wil.”

Bruno Rodríguez, Cuba’s minister van Buitenlandse Zaken, beschreef ook de vele misdaden van het imperialisme. “Imperialisme pleegt genocide op hele bevolkingsgroepen. De genocide die het imperialisme pleegt op het volk van Palestina, met behulp van de regering van Israël, kent zijn weerga niet in de recente geschiedenis. Het is de grote misdaad van de 21e eeuw,” zei Rodriguez. “Bevrijd Palestina!”

“Het imperialisme is niet opgehouden Cuba aan te vallen,” vervolgde Rodríguez. “De impact van slechts 25 dagen, slechts 25 dagen van de kosten die de blokkade met zich meebrengt voor de Cubaanse economie is gelijk aan de totale prijs van de medicijnen en medicijnen die ons openbare gezondheidssysteem nodig heeft om een jaar lang in de basisbehoeften van de bevolking te voorzien.”

Lameess Mohammed, een van de belangrijkste organisatoren van de internationale Palestijnse diaspora organisatie de Palestinian Youth Movement, benadrukte ook de diepe solidariteit die bestaat tussen de mensen van Gaza en Latijns-Amerika, een solidariteit die Gaza nodig zal hebben in haar strijd tegen de genocidale oorlog.

“Om Gaza weer op te bouwen hebben we dokters en ingenieurs nodig,” zei Mohammed. “We hebben mensen nodig met een vurige toewijding. En die dokters en ingenieurs worden vandaag opgeleid in Cuba en Venezuela.” Lameess Mohammed

Vijay Prashad benadrukte het contrast tussen de socialistische projecten van Cuba en Venezuela en de imperialistische oorlogsmachine.

“Waarom zijn ze bang voor Cuba? Ze zijn niet bang voor Cuba, ze willen Cuba absorberen. Ze zijn bang voor de Cubaanse revolutie!” verklaarde Prashad. “Of we gaan naar het socialisme of we hebben de gemeenschappelijke ondergang van strijdende klassen. Of we gaan naar het socialisme, of we vernietigen de wereld.”

Het evenement eindigde met een optreden van het Cubaanse kindertheater La Colmenita.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Peoples dispatch

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.