Correa wint opnieuw in Ecuador

De resultaten van de regionale en lokale verkiezingen in Ecuador betekenen de wederopstanding van het Correïsme. Ook president Guillermo Lasso’s poging om een constitutionele hervorming per referendum te laten goedkeuren, is op een mislukking uitgelopen.

Bij de provinciale en lokale verkiezingen in het Andes-land heeft Revolución Ciudadana, de beweging van de linkse oud-president Rafael Correa zondag de grootste gemeenten en provincies binnen gehaald, een derde van de 24 provincies, bijna de helft van de bevolking. O.a. Guayas en Guayaquil, die sinds mensenheugenis het terrein waren van de conservatieve Sociaal Christelijke Partij (PSC). Opvallend is ook dat er veel meer vrouwen verkozen raakten dan ooit voorheen.”

The united sheep will never be defeated”, zei Correa op Twitter met op de achtergrond een video van schapen en het nummer ‘We Are the Champions’ van de band Queen. Hij is nog steeds in ballingschap (Mexico en soms ook België) omdat de vorige rechtse regering hem bij verstek liet veroordelen voor corruptie tijdens zijn ambtstermijn, niet alleen in Rusland een courante praktijk om opponenten lett. weg te zetten.

Huidige President Guillermo Lasso hult zich in stilzwijgen en moest een event in Quito waar hij over de overwinning van het Ja zou spreken, afzeggen. Lasso staat voor twee moeilijk regeringsjaren waarin hij compromissen zal moeten sluiten, temeer daar de PSC uit zijn coalitie dreigt te stappen.

Lasso’s populariteitsval is zeker mee te verklaren door zijn afbraak van het arbeidsrecht, verschillende privatiseringen van openbare diensten en de afschaffing van belastingen op erfenissen en op kapitaal in het buitenland. Daar boven op is de onveiligheid enorm toegenomen. In 2022 was er een record aantal moorden.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.