Elk jaar op de eerste november herdenken de inwoners van Sumpango de Dag van de Doden door op het kerkhof reusachtige veelkleurige vliegers op te laten. Deze traditie werd al gedocumenteerd door een Britse militair, Tomas Gage, die in 1625 vermeldde dat kinderen deze vliegers op 1 en 2 november oplieten.
Volgens plaatselijke tradities is de vlieger een verbinding tussen de dimensie van de levenden en de dimensie van de doden om de familieleden en de voorouders te gedenken die niet langer lichamelijk, maar wel in de wind, aanwezig zijn. Dit jaar werd de deelname van inheemse vrouwenorganisaties benadrukt. Samen ontwierpen en maakten ze vliegers met boodschappen waarin het geweld tegen meisjes en vrouwen in een land dat hen niet respecteert, aan de kaak wordt gesteld,’ schreef freelance-journalist Aj K’ux. ‘Dit jaar zijn de voorvaderen blij om te zien dat de luchten in kleuren geschilderd zijn zoals het leven zelf’, zei Angélica Tucur, een deelneemster aan de activiteit. Geen blokkade tegen Cuba!
In Santiago Sacatepéquez wapperde een vlieger met de zin ‘Geen blokkade meer tegen Cuba,’ in de wind op het feest van Allerheiligen. Leden van het Guatemalteekse Coördinatiecomité voor Solidariteit met het Caribisch eiland kwamen aan op het kerkhof van de gemeente om hun initiatief te tonen aan hun Guatemalteekse landgenoten en buitenlandse toeristen die zich zoals gewoonlijk verdrongen om het jaarlijkse spektakel van dicht bij mee te maken.
Zo brachten zij vanuit de lucht een solidaire groet aan Cuba. En zo zonden zij de boodschap uit dat het niet alleen staat, omdat de volkeren het vergezellen in zijn strijd tegen de economische, commerciële en financiële blokkade, die de opeenvolgende Amerikaanse regeringen al meer dan 60 jaar lang opleggen. ‘Onze eeuwige dank aan het volk en de regering van Cuba’, stond op een spandoek dat de actie vergezelde tijdens dit traditionele festival, dat een uiting is van de diep gewortelde culturele tradities. Tijdens een forum benadrukte de coördinator van het Coördinatiecomité het duidelijke standpunt van de internationale gemeenschap tegen de blokkade tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, slechts enkele uren voordat over een nieuwe resolutie werd gestemd. Simona Yegenova, lid van de Latijns-Amerikaanse Faculteit voor Sociale Wetenschappen (FLACSO) was namens de groep van mening dat de internationale steun een afspiegeling is van het respect en de bewondering die de stem van Cuba in de Verenigde Naties oproept. ‘Als we de ontwikkelingen van het stemgedrag in de Algemene Vergadering van 1992 tot 2021 bekijken, zien we een voortdurende afwijzing door de meerderheid van de lidstaten, een krachtige verwerping van dit criminele beleid gedurende 60 jaar,’ zei ze.
Mario Sosa, politieke antropoloog en professor aan de Universiteit Landívar, beweerde van zijn kant dat ‘de Verenigde Staten er enkel op uit zijn dat Cuba ophoudt te bestaan als voorbeeld van revolutie, van humanistische samenhang, van een maatschappelijk project, als een ster die andere volkeren verlicht in hun zoektocht naar revolutie en bevrijding.’ ‘In deze strijd, met onze solidariteitsacties dragen wij onze zandkorrel bij vanuit het Guatemalteekse volk. De verdediging van Cuba betekent ook de verdediging van de mensheid,’ besloot hij.
Ondanks wereldwijde verzoeken van voormalige Latijns-Amerikaanse presidenten en internationale politieke leiders, wetenschappers, academici, kunstenaars en journalisten om een eind te maken aan een meer dan zestig jaar misdadige blokkade tegen Cuba, zetten de Verenigde Staten zich andermaal als een pariastaat aan de zelfkant van de internationale gemeenschap. 185 landen stemden tegen de blokkade.
Twee voor: de VS en het apartheidsregime van Israel.
Twee onthoudingen: de extreemrechtse Bolsonaro van Brazilië en Oekraïne.