Na jaren van conflict herstelden Venezuela en Colombia hun diplomatieke relaties. Dat herstel versterkt de integratie van de landen van Latijns-Amerika en is een streep door de rekening van Washington.
Eind augustus nam de Venezolaanse president Nicolas Maduro de geloofsbrieven van de ambassadeur van Colombia in Venezuela in ontvangst. Daarmee zijn de diplomatieke relaties tussen beide landen na jaren van conflict en spanningen volledig hersteld. In 2019 verbrak Venezuela de diplomatieke betrekkingen met Colombia nadat de toenmalige Colombiaanse president oppositieleider Juan Guaidó had erkend als president van Venezuela.
In het verleden heeft de VS Venezuela vooral via Colombia belaagd en onder druk gezet. Voor het Witte Huis functioneerde dat land als een NAVO buitenpost in de regio en als spil in de plannen van het Southern Command (de militaire commandostructuur van de VS in Latijns-Amerika). Maar met de verkiezing van een linkse president in Colombia is de situatie drastisch gewijzigd en liggen de geopolitieke kaarten helemaal anders. Kort na zijn verkiezingsoverwinning signaleerde de nieuwe Colombiaanse president Gustavo Petro dat hij een ander buitenlands beleid zou voeren en dat hij bereid was om de banden met Caracas te herstellen.
Colombia en Venezuela willen de economische banden nieuw leven inblazen om op die manier de levensstandaard van de bevolking van beide landen te verhogen. De sterkere banden tussen beide landen zijn niet alleen belangrijk voor een economische heropleving in de regio maar ook voor de vrede in het grensgebied van de twee landen, waar gewapende milities en drugbendes al jaren amok maken.
Ook voor de integratie van het Latijns-Amerika is de toenadering een grote troef. De laatste tijd is er sprake van een nieuwe linkse golf. Voor die linkse of progressieve regeringen is soevereiniteit belangrijk. Zij streven naar meer integratie van de regio en distantiëren zich van de geopolitieke belangen van het Witte Huis.
De toenadering tussen Venezuela en Colombia biedt een kans om de eenheid in organisaties als de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) te versterken en zet de deur open om de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (UNASUR) nieuw leven in te blazen.
Voor Washington is het de zoveelste tegenslag. De laatste Top van de Amerika’s in juni draaide uit op een fiasco voor president Biden. Het herstel van de diplomatieke banden tussen Venezuela en Colombia illustreert de tanende invloed van de VS in de regio.
Als Lula tot president wordt verkozen in Brazilië (2 oktober) dan zal deze trend een serieuze boost krijgen.
Bron: Telesur