Colombia doneert huidweefsel voor de getroffenen van de brand in de olieopslagplaatsen in Matanzas

Is dit een voorbode van nieuwe en betere relaties tussen beide landen?

Een donatie van 3.000 vierkante centimeter huidweefsel uit Colombia zal aan Cuba worden geleverd om te helpen bij de behandeling van de gewonden van de grote brand op 5 augustus op olieopslagplaatsen in Matanzas, toen een brandstoftank door een blikseminslag werd getroffen.

Vanuit de Colombiaanse District Weefselbank wordt de gevoelige solidariteitslading verzonden namens het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, het kabinet van de burgemeester van Bogotá D.

C., het Districtsinstituut voor Wetenschap, Biotechnologie en Innovatie in de Gezondheidszorg (IDCBIS), en het Districtssecretariaat voor Volksgezondheid.

De symbolische overdrachtsceremonie werd bijgewoond door de Colombiaanse minister van Volksgezondheid Carolina Corcho, de Cubaanse ambassadeur Javier Caamaño, de directeur van het IDCBIS Bernardo Camacho, de districtssecretaris van Volksgezondheid van Bogotá Alejandro Gómez en andere specialisten, aldus Prensa Latina.

De Colombiaanse minister van Volksgezondheid onderstreepte in een verklaring aan Prensa Latina de respectvolle solidariteit van het Cubaanse volk en de Cubaanse regering met de zusternatie Colombia, die als een voorbeeld tot uiting komt in het vredesproces. Ze zei: “

Natuurlijk hebben wij, zodra wij van de tragedie in Matanzas hoorden, op basis van onze wetenschappelijke kennis middelen gemobiliseerd om het Cubaanse volk te steunen met wat wij maar kunnen doen.”

Wij willen dat dit een gelegenheid is om een dialoog op gang te brengen met de wetenschappelijke wereld in Cuba, die een soevereiniteit heeft opgebouwd op het gebied van gezondheid, geneesmiddelen en onderzoek, zodat wij onze kennis kunnen delen”, voegde zij eraan toe.

Ze zei ook dat zij een gezondheidssoevereiniteit nastreefde, zodat Colombia vaccins en medicijnen kan produceren en kennis en wetenschap kan voortbrengen, waarbij zij wees op het grote leervermogen van de Cubaanse wetenschappelijke gemeenschap.

Van zijn kant bedankte ambassadeur Caamaño namens het Cubaanse volk en de Cubaanse regering voor het humanitaire gebaar van het Districtsgezondheidssecretariaat en de Colombiaanse regering, alsook voor hun broederlijke bijdrage voor de mensen die brandwonden hebben opgelopen tijdens de brand op de Basis van de olieopslagplaatsen.

Als een ander humanitair gebaar, benadrukte de diplomaat de belangstelling van de Vereniging van Cubaanse residenten in Colombia en de Beweging voor Solidariteit met Cuba voor de financiering van de zending.”

Copa Airlines en Wingo, de partner van Copa Airlines, hebben besloten de verzending van deze huid voor onze patiënten in Cuba, ook als donatie, te bekostigen”, aldus de ambassadeur.

Hij benadrukte de deelname van de in Colombia wonende Cubaanse arts, Reimundo Llanes, die lid is van het bestuur van de Colombiaanse Vereniging voor Volksgezondheid, omdat hij een van de belangrijkste promotoren is van het initiatief om naar aanleiding van de ramp in Matanzas weefsel naar Cuba te sturen.

Alejandro Gómez, secretaris voor Volksgezondheid: “

Het is een uiting van solidariteit namens de nationale regering en Bogotá, voor de mensen die deze tragedie in Cuba hebben ondergaan (…) We hebben veel van Cuba ontvangen en geleerd en het is niet meer dan normaal dat we vandaag onze solidariteit met deze tragedie tonen”.

De directeur van IDCBIS, Bernardo Camacho, zei dat “naast de vrijgevigheid en de internationale solidariteit van deze donatie met de tragedie, het een erkenning is van de hoge kwaliteit en het vertrouwen dat wordt gesteld in de IDCBIS District Huidweefselbank om dit te verdelen onder patiënten met brandwonden die het nodig hebben voor hun herstel”.

De huidweefsels zijn afkomstig van Colombiaanse donoren en voldoen aan alle veiligheids- en kwaliteitsnormen.

Bron: Granma 24-08-2022

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.