Sancties wakkeren het vuur aan

Solidariteitsorganisaties in de VS lanceren een campagne om hulp te bieden voor Matanzas, onder het moto “

Sancties wakkeren het vuur aan”, waarmee ze meteen de blokkade op de korrel nemen. Natalia Marques schrijft hierover het volgende in Peoples Dispatch, een medium dat volksbewegingen en -organisaties van over de hele wereld een forum geeft:”

Biden sprak met geen woord over de opheffing van de VS-sancties die het bijna onmogelijk maken om solidair te zijn met Cuba en humanitaire hulp te zenden om de brand in Matanzas te helpen bestrijden.

De rampzalige brand in een olietank in de Cubaanse provincie Matanzas woedt nog steeds op 9 augustus. In de nabijgelegen Verenigde Staten staan velen te popelen om humanitaire hulp te verlenen, maar de VS-sancties tegen Cuba bemoeilijken die solidariteit. Als gevolg hiervan startte op 9 augustus een groep VS-activisten voor solidariteit met Cuba een campagne onder de titel “

Sanctions Fuel the Fire” (“

Sancties wakkeren het vuur aan”.

De campagne heeft drie centrale eisen voor de regering van Joe Biden: hef de 243 sancties op die Trump tijdens zijn regering heeft uitgevaardigd, schrap Cuba van de lijst “staten die het terrorisme sponsoren”, en stuur materiële hulp naar het eiland.

De campagne stelt verder dat “

De Verenigde Staten niets verliezen door een goede buur te zijn en de 243 sancties op te heffen die Cuba beletten zich volledig te herstellen van dit tragische moment.” “

De regering Biden kan meer doen dan alleen maar technisch advies geven. Met één pennenstreek kan zij Cuba onmiddellijk schrappen van de lijst van staten die het terrorisme steunen en materiële hulp naar het eiland zenden”.

Tot dusver hebben de Verenigde Staten Cuba nog geen materiële hulp maar alleen “technisch advies” aangeboden, terwijl de regeringen van Venezuela en Mexico al personeel en hulp hebben gestuurd.

Doordat Cuba op de lijst van “staten die het terrorisme steunen” staat en door de 243 sancties van de regering-Trump is het bijna onmogelijk om rechtstreeks geld naar Cuba te sturen. Nu moeten initiatieven voor solidariteit met Cuba eerst geld bijeenbrengen om dan hulpgoederen te kopen en naar Cuba te sturen. Dat maakt de zaak ingewikkelder . En bovenop deze moeilijkheid belasteren rechtse politici zoals Marco Rubio Cuba-solidariteitsgroepen als “buitenlandse agenten” die deelnemen aan “illegale” activiteiten.

Deze belemmeringen verergeren nog de verwoestende gevolgen van de 60 jaar durende blokkade die de VS aan Cuba oplegt.

Om zijn eisen te verwezenlijken, vraagt de campagne dat mensen in de VS een brief naar Biden zenden, meldingen op sociale media plaatsen en geld doneren.”

Net als toen wij zelf door natuurrampen in de VS werden getroffen, vragen deze moeilijke omstandigheden in Cuba om internationale samenwerking en solidariteit”, zei Hannah Craig, die de campagne “

Sanctions Fuel the Fire” heeft ondertekend en deel uitmaakt van de ‘International Peoples’ Assembly’. “

Als een tragedie toeslaat, wil ik weten dat mijn buren er voor me zullen zijn. De sancties tegen ons buurland Cuba opheffen is het minste wat de VS op dit ogenblik van crisis kunnen doen.”

De brand heeft tot dusver één leven geëist, terwijl 17 brandweerlieden nog worden vermist. 125 Cubanen zijn in het ziekenhuis opgenomen, waarvan 19 nog in het ziekenhuis liggen en 106 zijn ontslagen.

Volgens de autoriteiten in Matanzas bevinden zich 904 evacués in overheidscentra en 3.840 in huizen van familieleden en vrienden.”

Bron: Peoples Dispatch

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.