WHO, Cubaanse en Latijns-Amerikaanse vaccins

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) keurde op 23 december 2021 de productie van een variant van het originele AstraZeneca-vaccin in Mexico en Argentinië goed. Een goede zaak, maar…José Manzaneda, coördinator van Cubainformación wijst er op dat de mededeling in de media dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) “het eerste Covid-19-vaccin dat in Latijns-Amerika werd gemaakt” heeft goedgekeurd de waarheid geweld aandoet: “Ten eerste omdat het vaccin niet “

Latijns-Amerikaans” is, maar eigenlijk een versie van het Brits-Zweedse AstraZeneca-vaccin. Dit vaccin wordt nu door twee particuliere bedrijven in Argentinië en Mexico geproduceerd.

Ten tweede omdat de eerste drie Covidvaccins in Latijns-Amerika Cubaans zijn. Ze zijn niet gemaakt door multinationals maar door publieke laboratoria op het eiland: het Abdala-vaccin, ontwikkeld door het Centrum voor genetische manipulatie en biotechnologie in Havana, en Soberana 02 en Soberana Plus, door het Finlay-instituut.

De massale toediening van die drie vaccins sinds juli, ook bij kinderen vanaf twee jaar, en de mate van doeltreffendheid (meer dan 92%) verklaren waarom Cuba momenteel op de tweede plaats staat qua vaccinatiegraad van de bevolking (86%) wereldwijd. Het is bovendien een van de landen met de laagste besmettingsgraad. Andere landen zoals Venezuela, Nicaragua, Iran en Vietnam, dienen al Cubaanse vaccins toe.

Na een infectiepiek door de deltavariant en de daarmee gepaard gaande sterfgevallen in juli is Cuba erin geslaagd de pandemie onder controle te krijgen. Dat komt voor een groot deel dankzij haar vaccins. Het vaccin van AstraZeneca is inderdaad het eerste in Latijns-Amerika geproduceerde vaccin dat door de WHO wordt goedgekeurd. De drie Cubaanse vaccins bevinden zich nog in de evaluatiefase in afwachting van goedkeuring.

En zo zijn er nog meer paradoxen. Hoewel Cuba volgens de WHO het land is met de laagste letaliteit van het Amerikaanse continent, namelijk de helft van die van de VS, waar al 800.000 mensen zijn gestorven, laat Washington geen mensen toe die op het eiland gevaccineerd zijn. In de VS worden namelijk alleen door de WHO goedgekeurde vaccins aanvaard.

De meeste EU-landen aanvaarden evenmin Cubaanse, Chinese of Russische vaccins. Ze aanvaarden enkel de vier vaccins die door multinationals uit de VS (Pfizer, Moderna, Janssen en Novavax) en het Brits-Zweedse bedrijf AstraZeneca worden vervaardigd. Daardoor zullen drie van de grote laboratoria, Pfizer, BioNTech en Moderna, dit jaar voor 34 miljard dollar winst gemaakt hebben. Dat is ongeveer 65.000 dollar per minuut.

Velen vragen zich af wanneer de WHO de Cubaanse vaccins zal goedkeuren. Een goedkeuring zou het ongetwijfeld gemakkelijker maken ze te delen met veel meer landen in het Zuiden, bijvoorbeeld in Afrika. Dat komt niet alleen wegens hun prijs, maar ook dankzij het transportgemak. Zo vereist Soberana 02 geen vriestemperaturen. De verkoop van de vaccins zou Cuba ook wat hoognodige economische ademruimte kunnen bezorgen.

Gustavo A. Maranges van het magazine Resumen heeft de indruk dat de WHO-goedkeuring van de Cubaanse vaccins in een bureaucratisch moeras is verzeild. De WHO heeft al 10 vaccins van dezelfde Cubaanse instellingen goedgekeurd. En ook de oproep van de WHO om snel betaalbare vaccins te produceren en de aangekondigde oprichting van een regionaal platform om vaccins te maken laat vermoeden dat niet zozeer wetenschappelijke argumenten maar politieke manoeuvres de zaken bemoeilijken. “Vormt Cuba misschien een bedreiging voor de multinationals die schandalig veel geld aan deze pandemie verdienen?”, vraagt hij zich af.

Ook de “vaccinblokkade” moet weg!

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.