Xiomara Castro van de partij Libre wordt -als éérste vrouw in de geschiedenis- president in Honduras. Met de partij opgericht na de staatsgreep tegen haar man in 2009 behaalde ze 52% van de stemmen, een grote voorsprong op de 2 andere rechtse kandidaten.
Ze raakte verkozen dankzij de aanhoudende mobilisaties van het Hondurese volk voor een links programma. Daarom kwam 68% van de stemgerechtigden opdagen, een ongekend hoog deelnamecijfer, de mensen beseften dat voor het eerst sinds lang hun stem er wél toe deed.
Xiomara wil zwaar investeren in sociale programma’s in dit land met de diepste armoede van de regio, en ze wil ook banden aangaan met de Volksrepubliek China voor de broodnodige investeringen. ‘Uncle Sam’ in het noorden schaart zich immers altijd aan de kant van de superrijken en de eigen MNO’s die het land en zijn inwoners schaamteloos uitbuiten en daarbij zelfs doodseskaders inzet tegen wie zich verzet. Laura Cáceres kwam op Che Presente in 2017 getuigen over de moord op haar moeder Berta die het verzet tegen de bouw van een stuwdam leidde.
De staatsgreep tegen Xiomara’s man Manuel Zelaya dateert al van 2009. Militairen gesteund door Washington lichtten hem uit bed en zetten hem in pyjama op een vliegtuig richting VS.
Xiomara wil een grondwetswijziging doorvoeren zodat het volk meer inspraak recht krijgt in het beleid. Ook de corruptie die welig tiert in het Midden-Amerikaanse land wil ze aangepakt zien en als eerste vrouwelijk president van het land stuurt ze ook aan op een eerste ‘liberalisering’ van abortus (enkel na verkrachting of bij gevaar voor het leven van de vrouw).
De soeverein verkozen president zal zich verder van de steun van de volksbewegingen moeten verzekeren om te vermijden dat de VS het zich opnieuw rechtstreeks mengen in de interne politiek van Honduras.
De huidige – frauduleus verkozen – president Juan Orlando Hernández zou moeten worden uitgeleverd aan de VS, zodra hij president af is (27 januari). Zijn broer Antonio zit daar levenslang vast voor cocaïnehandel in het groot. Tijdens diens proces noemde de VS-aanklager de huidige Hondurese president de leider van een “door de staat gesponsorde drugshandel”. Of het Pentagon zijn voormalige pion zomaar zal laten uitleveren aan (de eigen) justitie is een spannende vraag. Eigenlijk zou hij in Honduras zélf berecht moeten worden, maar – ondanks de berg bewijzen die de aanklager in de VS aandraagt – werd hij door de Hondurese justitit niet eens aangeklaagd.
Xiomara sloot zondag haar overwinningsspeech af met de woorden “
Hasta la victoria Siempre”, dé slogan van haar illustere naamgenoot in Cuba.
Lees een uitvoerige analyse van de verkiezingen en de recente politiek geschiedenis van Honduras op De Wereld Morgen