Moordplannen op Boliviaans president Arce door huurlingen die Haïtiaanse president ombrachten

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van Bolivia heeft onthuld dat Colombiaanse huurlingen, die deelnamen aan de moord op president Jovenel Moise in Haïti, Bolivia zijn binnengekomen dagen voor de verkiezingen van 2020. Fernando Lopez, minister van Defensie onder Jeanine Añez, stond in contact met huurlingengroepen, met wie hij van plan was een tweede staatsgreep te plegen en president Luis Arce te vermoorden. In een persconferentie noemde minister van Binnenlandse Zaken Eduardo del Castillo Germán Alejandro Rivera García, een Colombiaan die op 16 oktober 2020 Bolivia binnenkwam en die later werd gearresteerd voor de moord op Jovenel Moise. Hij werd gevolgd door de Colombiaan Arcángel Pretel Ortiz en de Venezolaan Antonio Intriago, die de in Miami gevestigde “beveiligingsfirma” Counter Terrorist Unit Security (CTU) leiden, die de huurlingen heeft ingehuurd die Moise hebben vermoord.

De huurlingen logeerden in het luxehotel Presidente in La Paz, op slechts twee blokken afstand van het presidentieel paleis. Het doel van hun ontmoeting was het najagen van aanwijzingen met toenmalig minister van Defensie Fernando Lopez voor lucratieve contracten voor een aanslag op Luis Arce.

Castillo zei: “

Dagen voor de verkiezingen waren de paramilitairen die de president van Haïti zouden vermoorden, en huurlingen zoals Arcángel Pretel en Antonio Intriago in het land. Volgens de informatie die wij hebben verkregen, was het hun bedoeling een einde te maken aan het leven van president Luis Arce”.

Eerder dit jaar bleek uit uitgelekte audiofragmenten, gepubliceerd door The Intercept, dat Lopez in contact stond met andere huurlingen uit Miami om een tweede coup te coördineren. In één audioboodschap zei Lopez: “

Het militaire oppercommando is al bezig met voorbereidende gesprekken… de strijd, de strijdkreet, is dat [de MAS] het Boliviaanse leger en de politie wil vervangen door milities, Cubanen, en Venezolanen. Dat is het kernpunt. Zij (de politie en de strijdkrachten) gaan ervoor zorgen dat Bolivia weer in opstand komt en een regering Arce tegenhoudt. Dat is de realiteit.”

President Luis Arce sprak de onthullingen vandaag toe tijdens een top met sociale beweging in La Paz, en zei: “

Onze minister van Binnenlandse Zaken heeft deze informatie op een geschikt moment onthuld, broeders; Ze wilden een aanslag op mijn leven plegen. Op die rechtse moordenaars zullen wij antwoorden met een zin van (de historische Boliviaanse socialistische leider) Marcelo Quiroga Santa Cruz: We weten dat ze ons vroeg of laat zullen laten boeten voor wat we doen, we zijn bereid om die prijs te betalen, we zijn altijd bereid geweest. Wij zullen het gevaar nooit uit de weg gaan, want er is iets angstaanjagender dan die vijand die een manier zoekt om ons te doden. Een schuldig geweten is veel erger, we zouden onszelf niet kunnen dragen als we onze plicht niet vervulden.”

Artikel overgenomen van https://kawsachuncoca.com/

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.