Che Presente 2021: topeditie op alle vlakken!

Na de covid-onderbreking van 2020 had Cubanismo.be dit jaar dan eindelijk weer de kans om uit te pakken met haar jaarlijkse programma CHE PRESENTE@MANIFIESTA. Verslag en82 FOTO’S en 10 min VIDEO (klik hier) van het dansfeest zaterdagavond met onze Cubaanse gasten Fernando, Norma en TaniaOp de nieuwe locatie in de hippodroom van Oostende was Cubanismo te vinden in de majestueuze ingangshal tot het grote domein. Een ideaal kader voor de ontvangst van Cubaanse topgasten:Tania Crombet Ramos, arts en vaccin-onderzoekerTania Aznielle Rodríguez, directeur van het Cubaanse instituut voor neurowetenschappenAnnie Garcés, zangeresNorma Goicochea Estenoz, afscheidnemend ambassadrice in België.

Fernando Gonzalez Llort, één van de Cuban FiveUit de VS kwam ook Manolo de los Santos buurtwerker en (Cuba-)activistZe gingen in gesprek met sprekers uit eigen land als Sylvie Mariën en Koen Van Brabandt (ABVV), Jean Van de Maele (Belg in Cuba) en onze eigen Cubakenners Leen Swinnen, Katrien Demuynck, Isabelle Vanbrabant en Julie Steendam. De conferenties over de blokkade, Cuba en zijn jongeren, vandaag en in de pandemie, lokten veel toehoorders. Het was het vaak gezellig druk in de nochtans supergrote hall.

Aan de infostand van Cubanismo.be gingen , T-shirts, petjes brochures en artisanaat vlot over de tafel en boden we alle leden het gloednieuwe magazine Viva Cuba! gratis aan. De totale verkoop lag bijna dubbel zo hoog als in ’19. Tachtig mensen werden lid en steunen nu samen met de bijna 800 anderen ook onze solidariteitsbeweging met Cuba. Bedankt en welkom! Ook voor de stands van de Duitse solidariteitsorganisatie Cuba Sí en de Vrienden van Cuba was er veel aandacht.

Jeroen Janssen striptekenaar uit Ledeberg, presenteerde zijn graphic novel: ‘Mijn kameraad Ché Guevara’: een neerslag van zijn jaren durend onderzoek, samen met Hilde Baele over het leven van Mzee Jérôme Sebasoni, een Rwandese strijder aan de zijde van Che, toen die in Congo was. In 2016 had Che Presente een publieke ontmoeting met de auteurs en Che’s dochter Aleida geregeld, en ook dat werd met een prachtige tekening in het boek vereeuwigd. Jeroen mocht daarna verschillende exemplaren signeren.

Salsa de Brujas bracht twee salsa-initiaties met samen meer dan 200 enthousiaste deelnemers; ideale opwarming voor het spetterend concert van Tomi y su To Mezclao met gastvedette Anie Garces en haar prachtige stem. De afterparty met dj’s Destino Latino liet het grote danspubliek in het hippodroomgebouw tot drie uur ’s nachts meedeinen op de Latino-Beats bij de heerlijke old-style Cubanismo-mojito’s.

Het afscheid van ‘onze’ ambassadrice Norma vormde ongetwijfeld voor velen een emotioneel hoogtepunt. Haar medestudent destijds: Fernando Gonzalez Llort vertelde dat ze op de universiteit al een legende was wegens haar charisma en eindeloos engagement.

Cubanen die in België verblijven hadden het over een tijdperk ‘voor en sinds Norma’, waarmee ze bedoelden dat ze het werk van de ambassade uit de louter diplomatieke en administratieve sfeer haalde en er echt werk van maakte om – met haar warme persoonlijkheid – de Cubaanse emigranten te activeren, hen sterker onderling en met hun moederland te verbinden en ook een actieve rol te laten spelen in de solidariteit. Cubaanse Belgen zijn nu inderdaad meer dan ooit actief tegen de blokkade, samen met Cubanismo.be. en de Coördinatie tegen de blokkade. Ook voor de Belgische solidariteit werden de ambassade en de Cubaanse gemeenschap dankzij zeven jaar Norma nog veel betere vrienden. Ze werden allemaal ‘broers en zussen’ van Norma.

We danken allen die hebben meegeholpen met de voorbereiding, opbouw en afbouw, de standhouders, de ledenwervers, de barploeg, de vertalers en tolken… en iedereen die langskwam om van de Belgo-Cubaanse sfeer te proeven. Volgend jaar staat Che Presente er weer en intussen zullen we je – het jaar door – blijven uitnodigen voor onze lokale en nationale acties en campagnes.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.