Is de covidpiek achter de rug in Cuba?

Het ministerie van Volksgezondheid van Cuba (Minsap) meldde zaterdag 27/8 voor de tweede dag op rij, voor het eerst sinds maanden, een daling van het hoge aantal covidbesmettingen (6.850), voorgaande dagen lag het dagelijks gemiddelde op meer dan 8.000. (In België met evenveel inw lag de dagbesmetting op de piek – 27 oktober ’20 – op 16.090).

In 17 maanden van de pandemie zijn er 5.067 sterfgevallen (België 25.360), waarvan 83 gisteren. Vandaag dus 6.850 besmettingen op 53.675 tests. In totaal liggen 101.730 mensen in ziekenhuizen, erkende centra en tehuizen opgenomen: 41.523 actieve gevallen – 146 kritiek en 300 ernstig – 56.097 met vermoedelijke symptomen en de rest onder epidemiologisch toezicht. De behandeling van deze mensen wordt zwaar gehinderd door de schaarste van zowat alle nodige middelen, opzettelijk veroorzaakt door de criminele blokkade van het eiland door de VS. Ondanks die enorme beperkingen halen de Cubaanse artsen en wetenschappers alles uit de kast, incl. zelf gemaakte beademingstoestellen.

De westelijke regio’s Pinar del Rio, Havana en Artemisa vertoonden vandaag het hoogste aantal besmettingen van het land met respectievelijk 872, 865 en 711.

Cuba doet in risicogebieden een gezondheidsinterventiestudie uit met de vaccins Abdala en Soberana 02. Voor laatstgenoemd vaccin en Soberana Plus is een vergunning voor gebruik in noodgevallen verleend. Meer dan drie miljoen mensen hebben tot dusver de vereiste drie doses van deze vaccins gekregen.

Het land maakt geen deel uit van het Covax-mechanisme, dat door de Wereldgezondheidsorganisatie in het leven is geroepen om landen met lage en middeninkomens toegang te geven tot de vaccins, en het heeft ze ook niet op de internationale markt gekocht. Onmogelijk door de blokkade immers.

Cuba zal vanaf morgen het Chinese Sinopharm coronavirusvaccin en een booster van het plaatselijke Soberana Plus-vaccin toedienen in de provincie Cienfuegos (centrum), een van de zwaarst getroffen gebieden.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.