Na 5 maanden presidentschap heeft Biden nog geen enkele van de 243 bijkomende ‘sancties’ die Trump instelde – waarvan 55 tijdens de pandemie – ingetrokken.
Blinken, Bidens’ buitenlandminister, kondigt aan dat hij de “ mensenrechtenschendingen op het eiland” zal aanklagen op de 51ste conferentie van de Raad van de Amerika’s en Cuba werd de voorbije week door het Witte Huis opnieuw vernoemd samen met Iran, Noord-Korea, Syrië en Venezuela als landen die zich niet aansluiten bij de internationale inspanningen om terrorisme te bekampen.
Marco Rubio – dé raadgever van Trump over Cuba- diende vorige week samen met de ‘Democraat’ Bob Menendez een wetsvoorstel in om rechtbanken in de VS te verbieden personen of bedrijven rechten toe te kennen over merknamen die “door de Cubaanse staat werden genationaliseerd”. Dat deden ze precies in dezelfde week wanneer Oxfam International de VS opriep eindelijk werk te maken van de opheffing van de blokkade die -zeker tijdens de covid-pandemie- een hoge humanitaire kost heeft.
Nochtans steunde Biden nadrukkelijk de opening van Obama toen hij zijn vicepresident was en ook in de kiescampagne van vorig jaar beloofde hij terug aan te knopen met dit beleid van geleidelijke normalisering . Hij weet ook wel dat de VS er ondanks meer dan 60 jaar sancties nooit zullen in slagen Cuba zijn wil op te leggen. Het lijkt erop dat het status quo rond Cuba moet dienen om de Republikeinen mee te krijgen rond andere punten.
Naast Oxfam vragen ook belangrijke denktanks binnen de VS zoals het Washington Office on Latin America (WOLA) en de Cuba Study Group (CSG) aan Biden om zo snel mogelijk de weg van de blokkade te verlaten. Maar tot nu toe dus, zonder resultaat.