CIA-moordplannen op de broers Castro in 1960 vandaag officieel onthuld.

Nu Castro met pensioen gaat op de 60e verjaardag van de mislukte invasie van de Varkensbaai, declasseert het National Security Archive topgeheime CIA-rapporten uit 1960. CIA agenten waren bereid om meer dan $10.000 te betalen voor een ‘dodelijk ongeluk’ met het vliegtuig waarop Raul Castro zat. Een ander moordplan tegen Fidel Castro was onderdeel van de tactiek van de Varkensbaai-invasie.

In het vroegst bekende CIA moordcomplot tegen leiders van de Cubaanse revolutie, boden hoge CIA -agents de piloot van een vliegtuig dat Raul Castro van Praag naar Havana vervoerde “betaling na succesvolle voltooiing van tienduizend dollar” om “risico’s te lopen bij het regelen van een ongeluk” tijdens de vlucht, volgens formeel TOP SECRET documenten die vandaag 16 april door het National Security Archive zijn onthuld. De piloot, die de CIA eerder had gerekruteerd als een spion in Cuba, “vroeg om de verzekering dat in geval van zijn [eigen] dood de V.

S. ervoor zouden zorgen dat zijn twee zonen een universitaire opleiding zouden krijgen.” “

Deze verzekering werd gegeven,” meldde zijn CIA-manager in Havana, William J. Murray.

Volgens TOP SECRET berichten tussen het CIA hoofdkwartier en het CIA Havana station, en debriefings die Murray later verstrekte over “twijfelachtige activiteiten,” ontwikkelde het complot zich snel nadat de Cubaanse piloot, Jose Raul Martinez, Murray had gemeld dat hij was uitgekozen om een gecharterd Cubana Airlines vliegtuig naar Praag te vliegen om Raul Castro en andere hooggeplaatste Cubaanse leiders op te pikken op 21 juli 1960. Toen Murray zijn superieuren op het hoofdkwartier in Langley op de hoogte bracht, zoals hij later aan de Rockefeller Commissie over de CIA vertelde, “telegrafeerde het hoofdkwartier terug dat het de mogelijkheid van een fataal ongeluk overwoog en vroeg of de piloot geïnteresseerd zou zijn.”

Het bericht, geclassificeerd “

TOP SECRET RYBAT OPERATIONAL IMMEDIATE” en ondertekend door CIA onderdirecteur planning Tracy Barnes, en J.

C. King, het hoofd van CIA’s Divisie Westelijke Hemisfeer, informeerde Murray dat “mogelijke verwijdering van top drie leiders serieus wordt overwogen door HQS” en vroeg of de piloot “voldoende motivatie had om risico’s te lopen voor het regelen van een ongeluk tijdens de terugreis” vanuit Praag. Om voldoende motivatie te verschaffen, boden Barnes en King $10.000 aan, of “een redelijke eis daarboven”, en om reddingsfaciliteiten voor de piloot te regelen nadat het “ongeluk” had plaatsgevonden.

Bedenkelijke activiteitenMurray besprak het voorstel met Martinez in een auto terwijl de piloot naar de luchthaven van Havana reed om naar Praag te vliegen. “

Ondergetekende is bereid berekende risico’s te nemen, maar beperkt zich tot de volgende mogelijkheden die voor een ongeluk kunnen doorgaan: A. motorbrand bij opstijgen om reis te vertragen of te hinderen. B. Vage mogelijkheid tot ‘nood’landing op zee op ongeveer 3 uur van Cuba,” rapporteerde Murray aan Langley na de vergadering. “

Subj sluit motorstoring tijdens de vlucht uit wegens dreigend brandgevaar en gebrek aan kans om passagiers of bemanning te redden … Twijfelt aan vermogen om echt ongeluk uit te voeren zonder levens van iedereen aan boord in gevaar te brengen.”

Nadat Martinez naar Praag vertrok, ontving het CIA Havanastation een tweede telegram, ondertekend door Tracy Barnes, dat het moordcomplot herriep. “

Ga er niet mee door,” stond er. “

Zou de zaak willen laten vallen.” Maar tegen die tijd was er geen manier om de piloot nog te bereiken. Toen hij terugkeerde, meldde Martinez aan Murray dat “hij geen gelegenheid had om een ongeluk te regelen zoals we hadden besproken.”

Dit “ongeluk complot” werd zijdelings beschreven in het speciale rapport van de Senaatscommissie over vermeende moordcomplotten op buitenlandse leiders, dat in 1976 werd gepubliceerd na een onderzoek naar geheime CIA-acties onder leiding van senator Frank Church. In het rapport van de Church-commissie werd het plan omschreven als “de eerste actie tegen het leven van een Cubaanse leider die door de CIA werd gesponsord en waarvan de commissie op de hoogte is”, maar belangrijke details werden achtergehouden – of misschien ontkend – zoals het feit dat de beoogde moordenaar een piloot was en dat bij het “ongeluk” een burgervliegtuig betrokken zou zijn. Ook publiceerde het Comité geen van de documenten waarop zijn beschrijving was gebaseerd.

De TOP SECRET documenten werden later vrijgegeven als onderdeel van de JFK Assassination Records Act en verkregen door John Prados, senior analist van het National Security Archive, voor de digitale collectie van het archief, CIA Covert Operations II: The Year of Intelligence, 1975.

Het Varkensbaai moordcomplotBij de Varkensbaai-operatie hoorde ook een complex CIA complot om Fidel Castro te vermoorden, slechts een paar weken na de poging om zijn broer te vermoorden. In augustus 1960 gaf de CIA directeur van geheime operaties, Richard Bissell, toestemming voor wat in een SECRET EYES ONLY CIA memo werd omschreven als “een gevoelige missie die gangster-achtige actie vereist”. De missie “was de liquidatie van Fidel Castro.” Als de hoogste CIA functionaris die de leiding had over de Varkensbaai operatie, was het Bissell’s bedoeling Castro te vermoorden en de kans op succes te vergroten voor het contrarevolutionaire CIA-programma om zijn regime omver te werpen. Missiedoelwit was FidelIn een gefilmd interview dat Kornbluh had met Jacob Esterline, de CIA manager van de paramilitaire invasie, zei Esterline dat hem gevraagd was om meer dan 150.000 dollar van zijn budget af te halen voor niet gespecificeerde redenen, maar dat hij geweigerd had dit te doen tot hij op de hoogte was gebracht door Bissel’s hoofd van de veiligheid, Sheffield Edwards.

Nadat hij te horen kreeg dat de fondsen bestemd waren om de maffia te betalen om Castro’s moord te regelen – met behulp van gifpillen gemaakt door de Afdeling Technische Diensten van het agentschap – protesteerde Esterline bij het hoofd van de Afdeling Westelijk Halfrond, J.

C. King. “

Ik zei: ‘J.

C. realiseer je je dat dit ervoor zorgt dat mensen deze hele zaak minder serieus nemen als iemand denkt dat er een makkelijke uitweg is met de moord op Castro?’””

Ik vond het absoluut amoreel dat we ons met dit soort zaken bemoeiden,” zei Esterline tegen Kornbluh. “

Ten eerste had ik gewoon moeite om dat te bevatten. Maar ten tweede dacht ik dat het ook het meest zelfvernietigende zou zijn voor de operatie, die op zijn best [moeilijk] zou worden.” (Peter Kornbluh, Varkensbaai ontsluierd, p. 264, 265)Het Archief publiceert deze documenten nu het Castro tijdperk in Cuba formeel ten einde loopt. Terwijl de Cubaanse Communistische Partij haar 8ste partijcongres bijeenroept op de 60ste verjaardag van de Varkensbaai invasie, treedt Raul Castro terug uit zijn machtige positie als partijleider.

Lees hier de gedeclasserde documentenCIA, Memorandum, “Questionable Activities,” Top Secret, January 17, 1975CIA, CABLE, [Instructions to Arrange Accident on Plane Carrying Raul Castro], Top Secret, July 21, 1960CIA, Cable, [Response to Proposal to Arrange Accident on Flight], Secret, July 22, 1960CIA, Cable, [Rescinding Assassination Plot Instructions], July 21, 1960Rockefeller Commission, Memorandum of Conversation, “Interview with Mr. Murray (Under Cover),” June 11, 1975CIA, Memorandum, “Maheu, Robert A.,” Secret Eyes Only, June 24, 1966NATIONAL SECURITY ARCHIVE

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.