Bankier Lasso verslaat de correïst Arauz

Guillermo Lasso heeft de presidentsverkiezingen gewonnen van Andres Arauz (foto). Hij behaalde 52,51% van de stemmen tegen 47,49% voor ArauzHet resultaat is onverwacht voor de meeste opiniepeilingenrs, die Arauz wekenlang met wisselende percentages als winnaar aanwezen. Op een totaal van 10.211.652 kiesgerechtigden waren er 1.660.802 stemmen ongeldig en 163.913 stemmen blanco. De kandidaat van de CREO-alliantie en de Christen-Sociale Partij komt dus als winnaar uit de bus en zal op 24 mei het presidentschap op zich nemen.”

Wij zullen vanaf morgen werken aan de inentingscampagne, wij zullen vastberaden werken opdat de 17 miljoen Ecuadorianen – zonder iemand buiten te sluiten – kunnen profiteren van de verandering van een democratisch, vrij, welvarend land, een land van vrijheden, waar niemand bang hoeft te zijn, vannacht kunnen wij allen in vrede en kalmte slapen. Ik kom niet met een lijst van mensen die ik wil vervolgen of in de gevangenis wil zien, ik wil alle Ecuadorianen vrij zien, zonder angst voor de regering”, zei hij.

Arauz van zijn kant zei: “

Vandaag is het tijd om vooruit te gaan, we moeten bruggen bouwen en bruggen slaan, dit is een electorale tegenslag, maar geenszins een politieke en morele nederlaag, want ons project is een project voor het leven. Ik zal de heer Guillermo Lasso bellen, hem feliciteren met de vandaag behaalde verkiezingsoverwinning en hem onze democratische overtuigingen laten zien”.”

De meer dan vier miljoen stemmen die mij vandaag vergezellen zijn een mandaat, een verbintenis om een beleid te verdedigen dat sociale rechtvaardigheid, waardigheid, onderwijs en volksgezondheid begeleidt en bevordert. Met al onze politieke en wetgevende macht, die ons tot de voornaamste politieke kracht van de Republiek Ecuador maakt, zullen wij op onze hoede zijn voor elke poging om de staat te gebruiken ten voordele van enkele bevoorrechte personen, en zullen wij, zoals wij dat altijd zijn geweest, de verdedigers zijn van de meerderheid.”

Ons doel is deze nieuwe meerderheid, dit historische blok, op te bouwen, vertegenwoordigd door het vooruitgangsdenken, de plurinationaliteit en de sociaal-democratie, die de constitutieve elementen zijn van onze Staat, van onze Grondwet, en die tot uiting moeten komen in de progressieve volksmeerderheid die Ecuador nodig heeft. Vandaag is niet het einde, maar het begin van een nieuwe fase in de macht van het volk.”Lasso heeft dus de kloof van meer dan 12 procent die hem in de eerste ronde scheidde van Arauz, overbrugd. Er zijn verschillende redenen voor dit resultaat, zoals de mobilisatie van een anti-correïstische stem in een land dat wordt gekenmerkt door de kloof tussen correïsme en anti-correïsme en de stem van kiezers van Yaku Pérez en Xavier Hervas, die derde en vierde werdn in de eerste ronde, voor Lasso.

De nederlaag van Arauz kan ook worden verklaard door de beperkingen die aan zijn campagne werden opgelegd, ook aan een beweging die slecht gestructureerd is en waarvan de kaderleden vervolgd worden of zich buiten het land bevinden. “

We zijn in zeer complexe omstandigheden naar deze verkiezingen gegaan, we weten allemaal dat we het slachtoffer zijn geweest van vervolging, pesterijen, beledigingen, haat, een poging om onze beweging buiten de wet te stellen, aanvallen op de persoon, op het gezin,” zei Arauz.

Beide kandidaten riepen op tot de vorming van een “eenheidsregering” in de context van een land in economische en gezondheidscrisis, dat gekenmerkt wordt door de kloof tussen correïsme en anti-correïsme die door het hele politieke leven loopt, met inbegrip van de inheemse beweging, het politieke verraad van de aftredende president Lenin Moreno, en de juridische oorlog tegen het correïsme, wat in feite een beperking van de democratie betekent.

Met de overwinning van Lasso breekt in Ecuador een nieuwe fase aan van verdieping van het neoliberalisme, waarvan wij reeds een voorproefje kregen in de poging tot privatisering van de Centrale Bank van Ecuador, die gerealiseerd zou kunnen worden voordat Moreno op 24 mei het presidentieel paleis van Carondelet verlaat. Het continent blijft geteisterd door confrontatie tussen progressieve krachten en rechtse regeringen, met de daaruit voortvloeiende beperkingen voor de wederopbouw van Latijns-Amerikaanse organisaties voor verdere integratie.

Venesol

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.