Grootschalige vaccinatie campagne in de Cubaanse hoofdstad op til

HAVANA (Reuters) – Cuba zal tegen mei experimentele COVID-19 injecties toedienen aan bijna de hele bevolking van de hoofdstad Havana terwijl gezondheidsautoriteiten massale interventiestudies en late fase proeven uitvoeren, zeiden ambtenaren op dinsdag.

Cuba, dat een lange geschiedenis heeft in het ontwikkelen en exporteren van vaccins, is deze maand begonnen met late fase proeven van twee van zijn vijf experimentele shots, Soberana 2 en Abdala, die Latijns-Amerika’s eerste eigen COVID-19 vaccins zullen zijn als ze succesvol blijken.

Ileana Morales, de directeur van wetenschap en technologische innovatie van het Ministerie van Volksgezondheid, zei tijdens een rondetafelgesprek op de staatstelevisie dat de autoriteiten tegen mei een interventiestudie zouden uitvoeren bij 1,7 miljoen mensen in Havana.

Dit komt bovenop een onderzoek dat al is gestart voor 150.000 eerstelijnswerkers in de stad, die naar schatting 2,1 miljoen inwoners telt.

De hoofdstad van Cuba is momenteel het centrum van de ergste uitbraak van het coronavirus sinds het begin van de pandemie, met 292 gevallen per 100.000 inwoners vergeleken met een landelijk gemiddelde van 103,5, meldde vice-minister van Volksgezondheid Carilda Peña.

De autoriteiten zouden in juni goedkeuring kunnen vragen voor noodgebruik van Abdala en Soberana 2, die beide gericht zijn tegen het spike-eiwit van het nieuwe coronavirus, zei Morales.”

Met de goedkeuring van het noodgebruik… zouden we op weg zijn naar een massale vaccinatie van de bevolking,” zei Morales.

Die massale vaccinatie zou beginnen bij de meest risicogroepen, waaronder de 60-plussers en gezondheidswerkers. Tegen augustus zouden zes miljoen mensen een vaccin moeten hebben gekregen, en tegen het einde van het jaar zouden alle 11 miljoen inwoners van Cuba gevaccineerd moeten zijn, aldus Morales.

Cuba registreert 600 tot 1.000 nieuwe gevallen per dag, veel meer dan de scores of een handvol per dag gedurende het grootste deel van vorig jaar. Sinds het begin van de pandemie heeft het land 68.250 gevallen en 401 sterfgevallen gemeld, een van de laagste percentages ter wereld per hoofd van de bevolking.

Het land heeft een grote biotechnologiesector ontwikkeld, deels om zelfvoorzienend te worden in het licht van een verlammend Amerikaans handelsembargo. Venezuela en Iran, die ook te maken hebben met sancties van de VS, zeggen dat zij ook de Cubaanse COVID-19-vaccins zullen testen, waarvoor ook andere landen zoals Mexico en Jamaica belangstelling hebben getoond.

Help Cuba haar ambities waarmaken en doe een gift voor de aankoop van vaccinatiemateriaal voor de Cubaanse gezondheidswerkers

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.