Cuba begint met vaccinatie van alle gezondheidswerkers

Cuba begint vandaag 22 maart met het vaccineren van de gehele gezondheidssector: artsen, verpleegkundigen, technisch en ondersteunend personeel met het Soberana 2-vaccin als onderdeel van fase III-proeven in alle medische instellingen van Havana.150.000 mensen zullen aan de proef zullen deelnemen. Het nieuws werd bevestigd door het Centrum voor de Controle van Geneesmiddelen en Medische Hulpmiddelen (CCMMD). Ook het wetenschappelijk en ondersteunend personeel in verschillende wetenschappelijke instellingen ook zal worden gevaccineerd.. Cuba wordt zo het eerste land in Latijns-Amerika dat een vaccin van eigen makelij toepast.

Cuba heeft vijf kandidaat-vaccins tegen Covid-19 . Deze vooruitgang – voor een piepklein land dat al meer dan een halve eeuw aan een economische, commerciële en financiële blokkade van de VS is onderworpen – is een doorbraak .

Wereldwijd wordt het kandidaat vaccin Soberana 02 besproken. Soberana 2, gemaakt door het Finlay Vaccine Institute (IFV), en het Abdala-vaccin, van het Centro de ingeniería Genética y Biotecnología (CIGB), zijn de twee kandidaten die al zijn gevorderd tot fase III van de klinische proeven. Ondertussen heeft Soberana 1, ook van het IFV, vooruitgang geboekt en is het volgens deskundigen een mogelijke ideale booster voor immuniteit bij herstellende patiënten. Mambisa, het enige kandidaat geneesmiddel dat via de neus wordt toegediend, is ook veilig gebleken en veroorzaakte weinig negatieve reacties bij mensen die het tijdens fase I van zijn klinische proef kregen toegediend.

Onlangs heeft de Organisatie voor Industriële Ontwikkeling van de Verenigde Naties erop gewezen dat de Cubaanse kandidaat-vaccins een potentiële reddingslijn kunnen vormen voor de ontwikkelingslanden.

PrensaLatina

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.