Lula definitief vrijgesproken

Alle straffen tegen de Braziliaanse ex-president Lula Da Silva zijn geannulleerd door een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof. Hierdoor krijgt de voormalige links president van Brazilië ziijjn volledige burger- en politieke rechten terug.

Deze uitspraak maakt een kandidatuur tegen de extreemrechtse president Bolsenaro mogelijk bij de presidentsverkiezingen in 2022. De vrijspraak is een belangrijke overwinning voor de linkerzijde in Brazilië en de rest van het Latijns-Amerikaanse continent.

Lula hield zijn onschuld al vanaf het begin van de inbeschuldigingstellingen staande. Hij had het over een samenzwering vanuit de media, het gerecht en politie tegen hem.

De voormalig vakbondsleider blijft nog steeds zeer populair in het Latijns-Amerikaanse land. Een peiling van O Estado de S Paulo gaf aan dat 50 procent van de respondenten zeker of waarschijnlijk voor Lula gaat stemmen tegenover 38 procent voor Bolsenaro.

Op Che Presente 2019 voerden we nog actie voor de vrijlating van Lula samen met ex-presidente Dilma Roussef. (zie foto).

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.