Bolsonaro laat nu ook de mensen in het Amazonegebied stikken

In Brazilië raast de Coronapandemie op volle kracht verder. Vooral een stad in het amazonegebied Manaus is zeer zwaar getroffen. Er heerst momenteel zelfs een acuut gebrek aan zuurstof voor de Covid-19 patienten.

Het gezondheidsbeleid van de Braziliaanse president Bolsonaro is vooral een wanbeleid. In 2019 besliste de president al om de Cubaanse dokters terug te sturen. Meer dan 8000 Cubaanse dokters moesten het land verlaten. Dokters die aanwezig waren op plaatsen o.a. diep in het Amazonegebied, waar er vaak geen andere medische voorzieningen te vinden zijn.

In eerste instantie weigerde president Bolsonaro alle hulp aan het getroffen Amazonegebied. Na aandringen van vele Braziliaanse beroemdheden plooide de regering gedeeltelijk en bracht een kleine noodvoorraad zuurstof naar de getroffen stad. Intussen is deze volledig uitgeput en weigert de regering elke verdere hulp aan de getroffen stad.

In een reactie op de acute noodsituatie besliste de Venezolaanse president Nicolas Maduro om hulp te zenden naar het gebied. De Venezolanen bieden hulp met 136.000 flessen zuurstof. De huidige uitbraak zou onder andere te wijten zijn aan massabijeenkomsten tegen de coronamaatregelen in de Braziliaanse stad aangestuurd door de aanhangers van Bolsonaro.

De Brazilianen blijven protesteren tegen het wanbeleid van hun president. In de grote steden Rio de Janeiro, Sao Paulo en Brasilia sloegen de mensen op potten en pannen vanuit hun raam om hun onvrede te uiten.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.