Alba bondgenootschap viert haar 16de verjaardag

Het ALBA-TCP werd opgericht door Fidel Castro en Hugo Chávez als platform voor sociale, politieke en economische integratie van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen.

Op 14 december is het 16 jaar geleden dat de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika – Volkshandelsverdrag (ALBA-TCP) in het leven werd geroepen. De landen die lid zijn van de organisatie hebben vandaag een virtuele conferentie gehouden om 16 jaar regionale integratie te vieren. Staatshoofden en premiers van alle lidstaten nemen deel aan de 18e Top van de organisatie.

Tijdens de bijeenkomst zullen thema’s zoals de politieke situatie in de regio en de uitdagingen voor het economisch herstel van elke natie in het post-COVID-19 pandemiescenario worden geanalyseerd. Daarnaast zal ook de terugkeer van de plurinationale staat Bolivia naar de regionale integratie-instantie worden gevierd. Na het herstel van de democratie en de nederlaag van de door de VS gesteunde burgermilitaire staatsgreep bij de algemene verkiezingen op 18 oktober, heeft de regering van president Luis Arce zich weer bij de organisatie aangesloten.

Het blok benadrukte de versterking van strategische en economische allianties en het creëren van een nieuw sociaal-economisch ontwikkelingsmodel, gebaseerd op regionale zelfvoorziening om meer inclusieve en duurzame economieën op te bouwen.

ALBA-TCP werd in 2004 opgericht als resultaat van de strategische visie van de historische leiders Fidel Castro en Hugo Chávez. Het is een platform voor sociale, politieke en economische integratie van Latijns-Amerikaanse en Caribische landen “ter verdediging van de onafhankelijkheid, de zelfbeschikking en de identiteit van de volkeren die er deel van uitmaken”. Het is opgericht om te dienen als tegenhanger van de Vrijhandelszone van Amerika (FTAA), die door de Verenigde Staten wordt gepromoot om haar economische overheersing in de regio op te leggen.

Met de hertoetreding van Bolivia heeft het blok nu 10 volwaardige lidstaten: Venezuela, Cuba, Nicaragua, Dominica, Saint Vincent en de Grenadines, Antigua en Barbuda, Saint Lucia, Grenada, en Saint Kitts en Nevis.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.