Diego Maradona, voorvechter voor Cuba en Venezuela heeft ons verlaten

Diego Maradona, anti-imperialistische, socialistische en waarschijnlijk grootste voetballer aller tijden is vandaag op 60-jarige leeftijd overleden.

Maradona was een linkse op de voetbalvelden en ook in de politiek.

Als voetballer vocht hij onvermoeibaar tegen corruptie in de International Federation of Association Football (FIFA), die hij vergeleek met een maffia. Hij deed moeite om voetballers te verenigen en eind jaren 90 vormde Maradona met andere prominente sterren de Internationale Vereniging van Professionele Voetbalspelers om de rechten van spelers te verdedigen.

Maradona, ook bekend als ′′ El 10 “, toonde openlijk zijn steun aan linkse, socialistische en progressieve bewegingen en regeringen in de wereld en specifiek in Latijns-Amerika. Hij protesteerde ook openlijk tegen imperialisme en kolonialisme en was een stevige voorstander van de Palestijnse zaak: ′′ In mijn hart ben ik Palestijns.” en ′′ Ik ben een verdediger van het Palestijnse volk, ik respecteer de Palestijnen en leef met ze mee, ik steun Palestina zonder angst “

Met trots droeg hij een Che Guevara tatoeage op zijn arm en een Fidel Castro tatoeage op zijn been. Hij was een goede vriend en supporter van Hugo Chavez, Evo Morales en Fidel Castro en andere socialistische leiders. Hij zei ooit: ′′ Ik geloof in Hugo Chávez. Ik ben Chavista. Alles wat hij en Fidel volgens mij doen is het beste”. Als socialist en anti-imperialist bleef Maradona een toegewijd supporter van de Bolivariaanse Revolutie van Venezuela en progressieve sociale bewegingen in heel Latijns-Amerika, zonder ooit het geloof te verliezen in de armen en de onderdrukten om zichzelf te emanciperen.′Ik ben links in de zin dat ik (…) voor de vooruitgang van mijn land ben, om het leven van arme mensen te verbeteren, zodat we allemaal vrede en vrijheid hebben.” […] ′′ We kunnen niet gekocht worden, we zijn linkshandig met de voeten, we zijn linkshandig met de handen, en we zijn linkshandig in gedachten. Dat moeten de mensen weten: dat we de waarheid zeggen, dat we gelijkheid willen en dat we niet willen dat de Yankee-vlag op ons land wordt geplant.”

Rest in power, Diego Armando Maradona!

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.