Terug naar school in Havana, 35 gevallen van covid op het eiland en tests met twee vaccins

Gisteren 2 nov werd het schooljaar 2019-2020 in Havana hervat, en was het de eerste dag van het academisch jaar in de provincies die de “nieuwe normaliteit” hebben bereikt. Een dag eerder werden 35 covid-infecties geteld.

Maandag keerden meer dan 314.000 kinderen en studenten van de basisschool tot de universiteit in de Cubaanse hoofdstad, terug naar de klassen. De schoolperiode werd onderbroken door de pandemie waarvan de stad de afgelopen acht maanden lang het epicentrum was.

Havana bevindt zich momenteel in fase III van de afbouw. Op 1 september werden al in 11 andere provincies en de speciale gemeente Isla de la Juventud de onderwijsactiviteiten hervat en zij beginnen vandaag reeds het schooljaar 2020-2021.

Het verplichte gebruik van maskers, loopstroken in de gangen, de toename van het aantal huisbezoeken, het desinfecteren van handen en oppervlakken, het verbod op de toegang voor studenten en werknemers met ademhalingssymptomen en voor mensen buiten de school zijn enkele van de strenge gezondheidsmaatregelen die door de autoriteiten zijn bevolen.

De hoofdstad, met 2,2 miljoen inw. – kent een aanhoudende neerwaartse trend en kon de 1° nov. voor de vierde keer nul infecties noteren.

De internationale luchthaven – de ‘hoofdingang’ van het land – blijft wel gesloten voor commerciële vluchten. Volgens een recente nota van het Instituut voor Burgerluchtvaart, zal dat pas op 11 november opnieuw overwogen worden.

Na Havana wachten de provincies Ciego de Avila, Pinar del Rio en Sancti Spiritus nog met het beëindigen van het schooljaar 2019-20 tot de uitbraken die de epidemiologische situatie gedurende enkele weken hebben bemoeilijkt, onder controle zijn.

Van de 35 Cubanen die gisteren met het coronavirus besmet bleken, wonen er 30 in verschillende gemeenten van de westelijke provincie Pinar del Río, die momenteel de hoogste incidentie van de ziekte en de meest complexe epidemiologische situatie op het eiland heeft.

Een ander infectie werd ontdekt in het westen van Artemisa, en vier mensen zijn onlangs gediagnosticeerd in het centrum van Sancti Spíritus. 32 zijn contacten van bevestigde gevallen, in drie gevallen is de infectiebron niet geïdentificeerd en 26 (74,2%) van alle gevallen waren asymptomatisch.

Cuba heeft 3.746 patiënten in het ziekenhuis opgenomen voor klinisch epidemiologisch toezicht, waarvan 844 verdacht worden van het dragen van het SARS-CoV-2 coronavirus, nog eens 2.381 blijven onder observatie en 521 zijn echt ziek.

Het Caribische land heeft 858.131 uitgevoerde PCR-monsters verzameld, 6.970 positieve diagnoses, 6.318 herstelde patiënten en 129 sterfgevallen, de laatste op zondag bij een 78-jarige man met aandoeningen als hoge bloeddruk, prostaathyperplasie en hartziekte.

Cuba test tweede covid-vaccinCuba is deze maandag begonnen met de fase I klinische proeven bij volwassenen van zijn tweede kandidaat-vaccin tegen covid-19, genaamd “

Soberana 02″.

Dit nieuwe project is al voorbij de onderzoeksfase met proefdieren waarbij een krachtige en effectieve immuunrespons tegen het virus werd bereikt, aldus de directeur van het door de staat gerunde Finlay Institute of Vaccines, Vicente Vérez.

De toonaangevende instelling voor de ontwikkeling van vaccins in Cuba verzekerde vandaag op haar Twitter-account dat de voorlopige resultaten van de eerste Cubaanse kandidaat-vaccin tegen covid-19, genaamd “

Soberana 01″, bemoedigend zijn.

Het gaf aan dat bij de klinische proeven – die eind augustus zijn gestart en waaraan meer dan 700 vrijwilligers hebben deelgenomen – geen bijwerkingen of ernstige effecten zijn waargenomen, hoewel er nog steeds onderzoek wordt gedaan om te zien of er werkelijk antilichamen ontstaan.

El diario

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.