INTERNATIONAAL CONTINGENT VAN CUBAANSE ARTSEN ‘HENRY REEVE’ GESPECIALISEERD IN NATUURRAMPEN EN ERNSTIGE EPIDEMIEËNOprichtingHet Contingent werd opgericht op 19 september 2005, naar aanleiding van de verwoesting van New Orleans (Verenigde Staten) door de orkaan Katrina. Die resulteerde in naar schatting 1.336 doden en 75 miljard dollar aan materiële schade. De VS-overheid wees het hulpaanbod af. De naam is een eerbetoon aan een jonge Amerikaan uit Brooklyn die zich als soldaat aansloot bij de Cubaanse patriotten die in 1869 in het oosten van het land landden, om deel te nemen aan de eerste Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Spaanse koloniale macht. Henry Reeve is in de Cubaanse geschiedenis uitgegroeid tot een voorbeeld van internationale solidariteit.
OpdrachtHumanitaire, medische en gezondheidshulp verlenen aan de bevolking van landen die getroffen zijn door natuurrampen en epidemieën, en een bijdrage leveren aan hun herstel.
Principes die de grondslag vormen van het ‘Henry Reeve’ contingentDe uitoefening en bescherming van het recht van de mens op gezondheid, ongeacht ras, godsdienst, politieke ideologie of economische en sociale status.
De bevordering van het recht van de mens op vrede.
Het humanisme, op basis van sociale gelijkheid en rechtvaardigheid, dat bijdraagt aan de ontwikkeling van de volkeren, door te zorgen voor gezondheid voor iedereen.
De solidariteit die mensen en volkeren verenigt, ongeacht de verschillen tussen hun politieke, economische en sociale systemen.
Wie maakt er deel van uitDe leden zijn gezondheidswerkers, hoofdzakelijk vrijwilligers met internationale ervaring. Ze kunnen snel opgeroepen worden (tussen 24 en 48 uur), afhankelijk van het soort gezondheidsinterventie dat nodig is. Het Henry Reeve Internationaal Contingent is speciaal opgeleid in rampenbestrijding en het indammen van besmettelijke ziekten. Het valt onder de verantwoordelijkheid van het Cubaanse ministerie van Volksgezondheid, dat meer dan 40 jaar ervaring heeft op het gebied van internationale medische hulp.
Deelname aan de strijd tegen covid-19Vanaf het moment dat de WHO Covid-19 als pandemie erkende, hielden de gezondheidswerkers van het Henry Reeve Contingent zich klaar om in landen die beroep op hen deden te gaan helpen. In vijf maanden tijd waren ze actief in 38 landen, verzorgden 335.785 mensen en redden ze 9.736 levens. Meer dan 3.700 Cubaanse gezondheidswerkers waaronder 61,2 % vrouwen hebben eraan deelgenomen.
Van de 45 groepen die werden uitgestuurd om de pandemie te bestrijden zijn er 38 nog steeds aanwezig in 29 landen (Zuid-Afrika, Angola, Azerbeidzjan, Antigua en Barbuda, Barbados, Belize, Kaapverdië, Dominicaanse Republiek, Verenigde Arabische Emiraten, Equatoriaal-Guinea, Grenada, Guinee, Guinee-Bissau, Haïti, Honduras, Jamaica, Kenia, Koeweit, Mexico, Peru, Qatar, Saint Lucia, Saint Kitts-et-Nevis, Sierra Leone, Zuid-Afrika, Suriname, Sao-Tomé-et-Principe, Trinidad-Tobago, Togo en Venezuela) en in vijf niet-zelfbestuurde gebieden (Anguilla, Maagdeneilanden, Turks en Caicoseilanden, Montserrat en Martinique).
Het Contingent Henry Reeve was actief in de volgende regio’s:EuropaIn Europa, hebben vier groepen Cubaanse gezondheidswerkers bijgedragen aan de inspanningen van de nationale autoriteiten in Italië (Lombardije en Piëmonte), Andorra en Azerbeidzjan, waarbij zij meer dan 16.000 mensen verzorgden. Ze waren ook actief in vier Britse niet-zelfbesturende gebieden in het Caribisch gebied (Anguilla, Maagdeneilanden, Turks- en Caicoseilanden, Montserrat) en het Franse Overzeese Departement van Martinique en verzorgden er in totaal meer dan duizend mensen..
Latijns-AmerikaIn Midden-Amerika waren ze actief in Nicaragua en Honduras. Ze stuurden ook vier gespecialiseerde brigades naar Mexico. Deze zes medische missies verzorgden in totaal meer dan 80.000 mensen. In het Caraïbisch gebied kwamen ze tussen in twaalf landen: Antigua en Barbuda, Barbados, Saint Lucia, Saint Vincent en de Grenadines, Suriname, Jamaica, Grenada, Haïti, Belize, Dominica, Saint-Kitts-et-Nevis, Trinidad-Tobago, waar zij ongeveer 33.000 mensen verzorgden . In Zuid-Amerika werkten vier brigades in Peru en een in Venezuela, waar ze ongeveer 19.000 mensen hebben behandeld.
AfrikaIn Afrika hebben ze in tien missies meer dan 38.000 mensen behandeld in Zuid-Afrika, in Angola, Kaapverdië, Equatoriaal-Guinea, Guinee-Bissau, Kenia, Sao Tomé en Principe, Sierra Leone en Togo.
Midden-OostenIn het Midden-Oosten , hebben vier missies plaatsgevonden in de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar (twee missies), waarbij ze meer dan 138.000 mensen verzorgden.
De dank van ItaliëHet Contingent heeft van de voorzitter van de regionale raad van Piemonte de prijs voor burgerlijke verdiensten ontvangenIn Turijn vochten 38 goed opgeleide professionals met ervaring op het gebied van internationale medische hulp drie maanden tegen COVID-19, samen met de Italiaanse gezondheidswerkers.
De stad Turijn dankte Cuba voor de medische hulp om COVID-19 te helpen bestrijden met een gigantische boodschap die werd geprojecteerd op de koepel van een van de belangrijkste gebouwen van de stad. “
Grazie Cuba”, de vlag van het eiland, met twee handen samengevoegd in de vorm van een hart, werd geprojecteerd op de Mole Antonelliana.
Het Turijnse voetbalteam Juventus stuurde ook truien ondertekend door de sterspeler van de club, Cristiano Ronaldo, naar Cubaanse artsen in het land om hen te bedanken.
Heb je onze petitie nog niet getekend? Doe het dan nu!