Cuba’s hulp is nodig zegt burgemeester van Medellin

Omdat hij de hulp van Cubaanse artsen wil inroepen bij de corona-pandemie, is de burgemeester van de op één na grootste Colombiaanse stad, Medellín, Daniel Quintero, het voorwerp van haat geworden door de militante rechtervleugel van het land.

De media hadden zondag een brief van 15 juli gepubliceerd waarin de niet-partijgebonden Quintero de Cubaanse ambassadeur in Bogotá om hulp had gevraagd door het sturen van een medische brigade naar Medellín.”

Ik wil de regering van de Republiek Cuba formeel om hulp en solidariteit vragen in de vorm van een medische brigade voor Medellín, die 600 bedden op de intensive care kan leveren”. Zijn stad heeft “slechts 118 specialisten voor intensive care units”, en dat is “een onvoldoende aantal om de zorg voor ernstig zieken te garanderen”. Ervaren specialisten op het eiland zouden de zorg voor patiënten kunnen verbeteren, legde de politicus uit.

Vertegenwoordigers van het rechtse kamp reageerden witheet van verontwaardiging. Op Quintero’s vraag. “

Schandalig”, protesteerde Senator Maria Fernanda Cabal, die lid is van het Democratisch Centrum van de ultrarechtse ex-president Álvaro Uribe. Nadat Uribe zich ook via Twitter bij de controverse had aangesloten, verklaarde president Iván Duque in zijn eigen televisieprogramma “

Prevención y Acción” dat het land klaar is “de pandemie met eigen medisch personeel aan te pakken”.

Colombia is echter een van de landen van het continent die het meest door de pandemie zijn getroffen. Volgens de statistieken van Johns Hopkins University waren er woensdag meer dan 9.000 mensen gestorven aan het Covid 19-virus en meer dan 267.000 besmettingen geregistreerd. Reuters meldde, verwijzend naar Colombiaanse artsen, dat veel zieken en doden helemaal niet werden geregistreerd. Volgens het persbureau werken de medische voorzieningen in Colombia sinds begin juli aan de grenzen van hun capaciteit.

De burgemeester van Bogotá, Claudia López Hernández, sloeg alarm omdat de ziekenhuizen in haar stad al op 91 procent van hun capaciteit draaien. Talrijke intensive care-patiënten uit de kuststad Barranquilla worden nu overgebracht naar het 700 kilometer verderop gelegen Medellín.

Gezien de dramatische situatie antwoordde burgemeester Quintero aan zijn critici: “

We hebben de boodschap van het coronavirus niet begrepen. Over grenzen, etniciteit en ideologieën heen herinnert het virus ons eraan dat we elkaar als mens allemaal nodig hebben. Het leven moet boven de politiek staan”. Maar terwijl het officiële beleid van het land, zelfs in het midden van de corona-crisis, zich blijft onderwerpen aan de dictaten van Washington, dat alle landen had gewaarschuwd tegen medische samenwerking met Cuba en dreigde met “negatieve reacties”, krijgt Quinteros steeds meer steun.

De gouverneur van het Departamento del Magdalena, gelegen aan de Caribische kust, Carlos Caicedo Omar, heeft ook de Cubaanse ambassadeur José Luis Ponce gevraagd om “zowel op korte als op lange termijn steun te verlenen voor de behandeling van Covid-19 patiënten en de verbetering van de ontoereikende zorgvoorzieningen in zijn provincie”. In februari was Virna Johnson, de burgemeester van de provinciehoofdstad Santa Marta, benaderd na een soortgelijk initiatief. De ex-president en huidig senator Uribe verweet hem dat dergelijke samenwerking in de gezondheidssector alleen maar gunstig was voor “

Cuba met zijn bescherming van het terrorisme en Maduro, die dergelijke overeenkomsten gebruikt voor zijn mislukte model”.

Door het kennelijke falen van de regering in de Corona-crisis verliezen de woedende aanvallen van rechts echter hun effect. Nu is het niet het moment “voor ideologen en extremisten”, verklaarde de burgemeester van Cali, Jorge Iván Ospina, op maandag op het Bluradio. Hij steunt daarom het initiatief van Quintero en Caicedo en onderschreef hun verzoek om Cubaanse artsen te sturen om het virus beter te bestrijden.

Junge Welt

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.