Heropflakkering covid in westen van Cuba

Cuba kampt met een heropflakkering van corona in de westelijke provincies en vooral in Havana waar voorbije week 114 besmettingen/100.000 inw werden vastgesteld (vergelijk: >300 in A’pen medio augustus). De overheid reageert onmiddellijk met strenge maatregelen: o.a. een avondklok van 19 tot 5u in Havana sinds gisteren (zie foto). Toch valt op dat er weinig sterfgevallen bijkomen.

Er zijn nu in totaal 4.332 besmettingen vastgesteld, meldde het ministerie van Volksgezondheid (MINSAP). Op een totaal van 5.438 tests uitgevoerd 30/08, waren er 59 positief. In totaal werden op het Caribische eiland al 398.22isch 3 tests afgenomen, verklaarde Dr. Francisco Durán, directeur van het epidemiologisch departement van het ministerie van gezondheid (Minsap)De bevestigde gevallen zijn allemaal Cubaans (25 vrouwen en 34 mannen), waarvan 35 asymptomatisch, en hij gaf aan dat er geen sterfgevallen worden gemeld, die blijven op 94,wel zijn acht patiënten in kritieke toestand en nog eens 14 zwaar ziek. De lage dodentol bevestigt de effectiviteit van de protocollen en behandelingen die in de patiëntenzorg worden toegepast, de geldigheid van de genomen maatregelen en de inspanningen van specialisten en wetenschappers in de zorg en behandeling van patiënten met COVID-19.

Voor klinisch-epidemiologische observatie zijn nu 1.141 mensen opgenomen, nog eens 548 zijn verdacht en 558 zijn effectief ziek; van hen zijn er 536 met een stabiele klinische evolutie, legt Durán uit.

Besmettingen sind 11/3 gehospitaliseerd momenteel hersteld sinds april overlijdens sinds 11/3Coviddata Cuba 30/08Sinds het eerste geval werd aangekondigd op 11 maart, heeft Cuba hard gewerkt om de verspreiding van deze ziekte te stoppen, hoewel er nu een heropflakkering is in de provincies Havana, Artemisa, Pinar del Río en Matanzas als gevolg van activiteiten en vieringen met grote groepen mensen en ook enkele woonwijken waar het virus zich snel vermenigvuldigdeOnder de 59 bevestigde gevallen op 30/08 zijn er vier onder 18 jaar maar het aantal positieve gevallen bij jongvolwasennen is aanzienlijk, 30 van de 59 vandaag gerapporteerde gevallen.

Tot op heden zijn er 3.378 herstelde patiënten, met 51 ziekenhuisontslagen op 30/08Durán dringt aan op de noodzaak om alle preventieve acties te versterken en om de controle, op afstandsregels en hygiënische en sanitaire bescherming niet te verwaarlozen.

In Havana wordt daarom alle niet essentieel vervoer intern en ook van en naar andere provincies verboden. Mensen moeten ook in eigen huis blijven tenzij telewerk niet mogelijk is voor essentiële diensten. Ook de schoolstart die elders in Cuba onder gelijkaardige voorwaarden als bij ons wel degelijk doorging, is in Havana uitgesteld. De hele avond en nacht geldt een uitgangsverbod. Overtredingen worden stevig beboetBron: Prensa Latina en Cubadebate

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.