De Hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie (EU) voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid, Josep Borrell (zie foto), erkende de gevolgen van de Amerikaanse blokkade voor het Cubaanse volk. Dit naar aanleiding van een standpunt dat door de leden van het Europees Parlement naar voren is gebracht.
Borrell zei dat de blokkade negatieve gevolgen heeft voor de levensomstandigheden van de Cubaanse bevolking. Deze uitspraak kwam naar voren in een antwoord op een vraag die eind mei door verschillende leden van het Europees Parlement aan de hem, eveneens vicevoorzitter van de Europese Commissie, werd gesteld.
Vervolgens hebben leden van de parlementaire groep: “
Vriendschap en Solidariteit met Cuba” in het Europees Parlement hem gevraagd zich uit te spreken over het besluit van de Verenigde Staten om het eiland op te nemen in de unilaterale lijst van landen die niet meewerken aan de bestrijding van het terrorisme. De parlementsleden zien dit als een voorbode van nieuwe sancties te midden de COVID-19 pandemie en de vraag vanuit de VN om sancties in tijden van de pandemie op te heffen. Volgens Borrell mogen de maatregelen die aan derde landen worden opgelegd “geen belemmering vormen voor de levering van uitrusting en voorraden die nodig zijn om het coronavirus te bestrijden en de wereldwijde verspreiding ervan te beperken”
De EU heeft dit punt bij verschillende gelegenheden herhaald in haar dialoog met de Verenigde Staten. Dit deed zij opnieuw tijdens het recente politieke overleg over Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, aldus Borrell.
Wat betreft de opname van Cuba op de lijst van landen die niet zouden meewerken aan de strijd tegen het terrorisme, herinnerde de Hoge Vertegenwoordiger aan het Noord-Amerikaanse argument dat leden van de Colombiaanse guerrillagroep ELN in Havana aanwezig zijn.
Bron: Prensa Latina