Cuba meldt een drastische vermindering van het aantal sterfgevallen door corona dankzij twee medicijnen.

Cuba meldt deze week dat het gebruik van twee geneesmiddelen die door de biotechnologie-industrie worden geproduceerd bij patiënten met coronavirus om de hyperontsteking te verminderen, het aantal virusgerelateerde sterfgevallen drastisch heeft verminderd.

De gezondheidsautoriteiten hebben in de afgelopen negen dagen slechts twee sterfgevallen gemeld bij de meer dan 200 kritieke covidpatiënten.

De recente daling van het aantal sterfgevallen in Cuba is grotendeels te danken aan het gebruik sinds april van twee geneesmiddelen die lijken te helpen de immuunrespons op de “cytokinestorm” bij ernstig zieke coronaviruspatiënten te kalmeren, zodat hun symptomen niet verergeren.

Een daarvan is Itolizumab, een monoklonaal antilichaam, dat in Cuba en elders wordt geproduceerd. De andere is een peptide dat in de biotechnologische industrie van Cuba werd ontdekt en getest is op patiënten met reumatische artritis in fase II klinische proeven.”

Wereldwijd gaat 80 procent van de patiënten die een kritiek stadium bereiken, dood. In Cuba, met het gebruik van deze medicijnen, wordt 80 percent gered,” zei President Miguel Diaz-Canel donderdag.

Er zijn wel nog grote placebogecontroleerde studies nodig om de veiligheid en effectiviteit van deze geneesmiddelen bij de behandeling van COVID-19 te evalueren.

De ambtenaren van de gezondheid zeggen de experimentele behandelingen Cuba hebben geholpen een lager algemeen sterftecijfer van COVID-19: 4.2 % in vergelijking met de regionale en globale gemiddelden van resp 5.9 en 6.6 %.

Over het geheel genomen lijkt Cuba de uitbraak goed onder controle te hebben, met minder dan 20 besmettingen per dag nu, beneden de piek dus van 50 à 60 medio april. In totaal zijn 1.916 gevallen gemeld waarbij COVID-19 werd gediagnosticeerd bij een bevolking van 11 miljoen mensen, en 81 doden.

Dat betekent 0,71 sterfgevallen per 100.000 inwoners, vergeleken met 4,22 in de Dominicaanse Republiek en 28,95 in de Verenigde Staten, volgens een telling van John Hopkins University.

Cuba heeft in maart zijn grenzen en scholen gesloten en het openbaar vervoer is stil gelegd. De overheid drong er ook bij de Cubanen op aan om thuis te blijven, maakte het gebruik van maskers verplichte en mobiliseerde zorgpersoneel en studenten bij het zoeken naar mogelijke besmetting. De verspreiding werd gestopt door grote aantallen mensen in quarantaine te plaatsen.

Infobae

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.