VIDEOCONFERENTIE: Corona, VS en Cuba VRIJDAG 8 MEI 20u

VANAVOND! -> Boeiende videoconferentie georganiseerd door Cubanismo. 3 sprekers uit de Verenigde Staten komen vertellen op welke manier corona in hun land wordt aangepakt en hoe het VS beleid de aanpak van coronacrisis in Cuba belemmert.

Op 1 mei 2020 telde Cuba als gevolg van de coronapandemie 1.537 besmettingen, 2.897 ziekenhuisopnames, 714 genezingen en 64 overlijdens. Het eiland rekent op zijn uitstekende gezondheidszorg, die prestaties optekent die ver boven het mondiale gemiddelde liggen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) zijn er op het eiland 82 artsen per 10.000 inwoners. Ter illustratie: in Frankrijk en de Verenigde Staten zijn dat er respectievelijk 32 en 26. In 2014 ging Cuba nog de ebola-epidemie bestrijden in West-Afrika. Cuba heeft tijdens de huidige pandemie al 593 medische zorgverleners gestuurd naar 14 landen die door het coronavirus getroffen zijn, waaronder Italië. In Crema, Lombardije, hebben 52 Cubaanse dokters en verpleegkundigen een veldhospitaal met 32 intensivecarebedden opgezet. Op Twitter delen Cubaanse officials trots beelden van Cubaanse artsen die met applaus onthaald worden. Maar ook zonder crisis heeft Cuba bijna 30.000 medische manschappen present staan in 59 landen. Solidariteit in woord én daad!

Het Cubaanse programma irriteert Washington, die economische sancties tegen het Cubaanse volk blijft handhaven. De regering Trump probeert al langer een internationale coalitie te vormen tegen de Cubaanse gezondheidsmedewerkers. Met succes, sinds in Brazilië, Ecuador en Bolivia pro-Amerikaanse regimes aan de macht zijn gekomen. Maar door de uitbraak van de coronapandemie ligt het momentum weer aan de Cubaanse kant.

Het belooft een boeiende avond te worden. Inschrijven kan via deze link. Deze videoconferentie gaat door in het Engels, maar zal rechtstreeks vertaald worden naar het Nederlands en Frans.

SprekersAlicia Jrapko uit Oakland, Californië, met Argentijnse roots. Ze is een bekende Noord-Amerikaanse activiste, actief in de internationale solidariteit.

Zij is co-redacteur van Resumen Latinoamericano, Amerikaans kantoor, co-voorzitter van het US National Network on Cuba en Amerikaans coördinator van het International Committee for Peace, Justice and Dignity.

Netfa Freeman, VS activist die zichzelf een pan-Afrikaanse activist noemt, vooral actief in de strijd van politieke gevangenen in de Verenigde Staten en elders. Netfa is evenementencoördinator bij het IPS (Institute for Policy Studies). Hij is ook actief in de Cubaanse solidariteitsbeweging en in de VS beweging tegen politierepressie. Hij is daarnaast ook radioproducent en gastheer van een radioprogramma in Washington DC.

Gail Walker uit New York. Zij is verantwoordelijke van IFCO (Interreligious Foundation for Community Organization) . Haar organisatie heeft zich ingezet om de strijd in Chiapas, Mexico, Haïti en andere landen in Midden-Amerika en het Caribisch gebied onder de aandacht te brengen. Sinds 1992 is IFCO de referentie VS organisatie rond Cubasolidariteit. Zo organiseert ze vriendschapsreizen (de enige formule waarmee Noord-Amerikanen naar Cuba kunnen reizen, omwille van de blokkade) onderwijsdelegaties, bouwbrigades etc. Ze werken ook samen met het ELAM, de Latijns-Amerikaanse school voor Geneeskunde in Cuba, zodat kansarme Noord-Amerikaanse jongeren er gratis een opleiding tot arts krijgen. GPraktischDatum: 8 mei 2020Uur: 20:00Plaats: in uw kot – live videoconferentieInschrijven: via deze linkEnkel vertaling mogelijk met Mac of Windowscomputer of via smartphone

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.