Internationale Cubaanse medische brigades actief in 16 landen

Vorig weekend kwam een groep van 39 Cubaanse artsen en verpleegkundigen toe in het dwergstaatje Andorra, dat ook zwaar getroffen wordt door de corona-epidemie. Andorra is slechts één van de landen die nu al Cubanen over de vloer hebben gekregen om het coronavirus te helpen bestrijden. Een overzicht.

Cuba had ook al voor het coronavirus een lange traditie van medisch internationalisme. De eerste keer was in 1963 toen het een medische ploeg naar Chili stuurde dat net zwaar getroffen was door een aardbeving. Recent nog stonden Cubaanse dokters in de frontlinie tegen de ebola-epidemie in West-Afrika. En nu staan ze opnieuw in de frontlinie tegen het coronavirus En Covid-19.

Een overzicht:Europa:Andorra: 39 Cubaanse medici. Andorra is zeer hard geraakt door het coronavirus en een deel van het medisch personeel durft niet meer aan de slag gaan uit schrik voor het virus. 7 mensen overleden er al aan en 11 zijn nog in kritieke toestand. Andorra telt maar 77.000 inwoners.

Italië (Regio Lombardije): 36 Cubaanse medici. Ze helpen er in een noodhospitaal in Cremona (vlakbij Milaan) voor Covidpatienten.

De Franse départements-d’outre mer: De Franse regering heeft uiteindelijk bij decreet aanvaard dat Cubaanse artsen naar de overzeese departementen worden gestuurd. Het gaat om een Martinique, Guadeloupe, Guyane en Saint-Pierre-et-MiqueloCaraïbisch gebiedJamaica: 148 Cubaanse medici. In Jamaica is er een vrij stevige uitbraak van het Covid-19 virus geweest. Het gezondheidssysteem is er gratis maar de publieke gezondheidszorg is er ondermaats. De grote groep Cubaanse medici is nodig om het gezondheidssysteem niet te laten instorten.

Belize: 60 Cubaanse medici. Ook hier is de publieke gezondheidszorg gratis, maar er is een tekort aan medisch materiaal en vaak slecht management in de ziekenhuizen. De Cubaanse artsen komen hier het hospitaalpersoneel in de openbare ziekenhuizen ondersteunen.r.

Saint Kitts and Nevis: 1 gespecialiseerde arts in epidemiologie, 1 Intensive care nurse en 4 verpleegsters. Zij staan er de plaatselijke medische staf bij in de strijd tegen het Covid-19 virus.

Haiti: 348 dokters en verpleegsters gaan er de Haïtianen bijstaan in de coronacrisis. Over een echt gezondheidssysteem kan je in Haïti niet spreken. Amper 8 procent van de landelijke bevolking heeft er toegang tot gezondheidszorg. Een grote uitbraak van het coronavirus kan er potentieel dodelijk zijn. Haiti is het armste land op het noordelijk halfrond.

St. Lucia: 113 Cubaanse medici gaan er de lokale ziekenhuizen bijstaan. St Lucia heeft een ontwikkeld gezondheidssysteem maar er zijn grote gaten in de financiering van ziekenhuizen.

Barbados: Een verpleegkundige brigade verliet Cuba voor Barbados om te helpen omgaan met COVID-19.

De groep bestaat uit 101 verpleegsters, 95 vrouwen en 6 mannen.

Suriname: Een brigade , bemand door 51 professionals, reisde eind maart naar Suriname om COVID-19 te bestrijden.

Verder zijn er ook brigades actief in Granada, Dominica en Antigua and Barbuda:Latijns-AmerikaNicaragua: Ploegje experten die de Nicaraguaanse gezondheidswerkers de epidemie zullen helpen bestrijden. De gezondheidszorg in Nicaragua is gratis maar vooral in de landelijke gebieden is er een gebrekkige infrastructuur. In de hoofdstad Managua is er wel een sterk uitgebouwde gezondheidszorg. Nicaragua heeft ook te leiden onder sancties opgelegd door de Verenigde Staten. Al zijn deze veel beperkter dan de sancties tegenover Cuba en Venezuela.

Venezuela: 136 dokters. Hier is het systeem van gezondheidszorg zoveel mogelijk gratis maar er is wel een gebrek aan medisch materiaal en bepaalde geneesmiddelen. Ook dit is te wijten aan een gebrekkige infrastructuur.

Mexico: Ook Mexico besliste op 7 april om een brigade van Cubaanse artsten te ontvangen. De regio is hard getroffen met al 11 137 doden in Centraal-Amerika.

Ondertussen in de VSDe VS doen oproep aan de rest van de wereld om geen steun te verlenen aan Cubaanse dokters. Ze zet haar criminele politiek tegen Cuba verder en brengt daarmee nu zelfs de gezondheid van inwoners in derde landen in gevaar. De VS-minister van Buitenlandse Zaken gaf in een interview zelfs aan dat landen die toch een beroep zouden doen op Cubaanse dokters mogelijks sancties kunnen verwachten. Ondertussen gaat ook de economische blokkade tegen het eiland onverminderd verder.

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.