Coronavirus : de Costa Magica onderweg naar Cuba

Zoek dit schip niet meer voor de kust van Martinique. Het cruiseschip Costa Magica is nu op weg naar Cuba, waar het binnen 2 dagen zou moeten aankomen. Aan boord is de situatie onhoudbaar. Exclusieve getuigenis van één van de bemanningsleden die nog aan boord zijn.900 van de 970 mensen zitten nu in afzondering in de hutten van passagiers die vandaag van boord zijn gegaan. Het schip telt nu 88 zieken. Er zijn slechts 3 artsen en een handvol verpleegsters (3 volgens onze informatie).

Gezondheidssituatie aan boord rampzaligDe voorraad hydroalcoholische gel is uitgeput. De weinige personeelsleden die nog in dienst zijn (70 volgens onze schattingen), vooral onderhoudspersoneel, hebben nog maar enkele handschoenen en maskers om de gemeenschappelijke ruimten schoon te maken. Dit is wat we gehoord hebben van een bemanningslid dat nog steeds in goede gezondheid verkeert. Deze Filipijn gaf ons maandagmorgen (23 maart 2020) deze getuigenis via WhatsApp.

De situatie van de zieken zou bovendien uiterst kritiek zijn. Volgens een video opgenomen door de man die vorige week per helikopter afgevoerd is naar het Centre Hospitalier Universitaire de Martinique (CHUM), zou het medisch afval van de patiënten weggegooid worden in de hutten van mensen met Covid-19.

Zo zouden patiënten permanent te maken krijgen met het risico op besmetting door hun eigen medisch afval. Nog een schandaal op de Costa Magica.

Cruiseschip vaart richting CubaOp dit ogenblik hebben we heel weinig informatie over wat de 970 bemanningsleden van de Costa Magica in Cuba te wachten staat. Hetgeen op de website van de rederij vermeld wordt maakt wel degelijk gewag van een koers in de richting van het eiland van Castro.

De hele kwestie is welke oplossingen geboden gaan worden aan de bemanningsleden die op het cruiseschip vastzitten.

Een oplossing zoals deze die voor de meer dan 500 passagiers van de MS Braemar zou voor de betrokkenen de beste zijn. Toen had Cuba een soort gezondheidscorridor georganiseerd om de passagiers van de MS Braemar naar de luchthaven te brengen waar 4 vliegtuigen stonden te wachten om hen te repatriëren naar hun land van herkomst.

Een bericht gericht aan de bemanning van een ander schip van de rederij Costa, de Costa Luminosa, dat nu op de Middellandse Zee dobbert, deed het overgebleven personeel op de Costa Magica echter voor het ergste vrezen. In dit bericht wordt vermeld dat alleen Italianen van boord zouden gaan.

Dit is een doemscenario voor de vele Filipijnen en Zuid-Amerikanen op de Costa Magica.la1ere.francetvinfo.fr

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.