Raúl en Díaz-Canel wonen fakkeltocht ter ere van Martí in Havana bij. (+foto’s)

Het is bijna middernacht en er is al een uur lang mist in Havana. Het is geen mist, de nacht is bewolkt, maar er zijn slechts twee druppels gevallen. Het is rook. Rook van frisdrankblikjes en sardines die vandaag gebruikt worden om San Lazaro te verlichten vanaf de trappen van de Universiteit van Havana tot aan de Steengroeve van Martí.

Nu zijn die blikken metaalscherven gesmolten of verbrijzeld op de grond. Op dit moment is een leger van perfect geüniformeerde straatvegers bezig ze weg te werken. Maar een paar uur geleden waren die oude cilinders getuige van het weerzien van vrienden, geïmproviseerde koren op het ritme van Silvio (Rodriguez) of Buena Fe, vreugdesprongen, scanderen, lachen…

Bijna 30.000 mensen namen vandaag deel aan de fakkeltocht ter ere van de 167° verjaardag van José Martí. Aan de kop loopt legergeneraal Raul Castro Ruz, eerste secretaris van het Centraal Comité van de Cubaanse Communistische Partij, en de president van de Republiek: Miguel Díaz-Canel Bermúdez, ook José Ramón Machado Ventura, tweede secretaris van het Centraal Comité van de Partij, Esteban Lazo Hernández, voorzitter van de Nationale Assemblee van de Volksmacht, en de premier, Manuel Marrero Cruz waren present.

Zevenenzestig jaar geleden werden clandestien aangekochte blikken bij een ijzerhandel in Feíto y Cabezón in de Carlos III-straat gevuld In het universiteitsstadion, waar rubber gemengd werd in een reusachtige ketel tot er genoeg was om de fakkels te maken voor de jongeren die, onder leiding van Fidel, ‘de apostel’ op zijn honderdste verjaardag niet wilden laten sterven.

Op dezelfde plaats waar Martí in 1870 een paar maanden zijn straf van 17 jaar uitzat, met een houweel in zijn hand en een boei aan de rechtervoet. Daar, in de steengroeve van San Lázaro, zei de toenmalige voorzitter van de universitaire studentenvereniging (FEU), bekend als Quino: “

Met deze mars brengen we een eerbetoon aan de apostel”.

Vandaag, bijna 70 jaar later, zei de voorzitter van de FEU, José Ángel Fernández Castañeda, dat de Cubanen een uitstekende intellectueel, een briljant politicus en een voorbeeldige revolutionair eren.

Cubadebate

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.