Venezuela maakt nieuwe mislukte samenzwering bekend na ALBA-Top

De leden van de Alba-TCP (Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van ons Amerika – Volkshandelsverdrag) sloten hun 17e topconferentie op zaterdag 14/12 in Havana af. ALBA is de organisatie die 15 jaar geleden werd opgericht door Fidel Castro en Hugo Chávez De Venezolaanse president Nicolás Maduro was samen met de regeringsleiders van Cuba, Nicaragua, Dominica en Saint Vincent en de Grenadines, present en wil een reactivering van de ALBAHij kondigde de herlancering aan van het regionale energieproject “

Petrocaribe” voor de eerste helft van 2020. Deze overeenkomst stelt de 17 Caribische landen in staat om Venezolaanse olie te kopen tegen een preferentiële solidariteitsprijs.

Aanvallen van de VS op de olie-industrie van het land en sancties tegen tankers die grondstoffen uit Venezuela vervoeren, hebben de afgelopen maanden tot aanzienlijke knelpunten in de bevoorrading geleid. Volgens Maduro wordt echter verwacht dat “

Petrocaribe” binnen de komende zes maanden weer “volledig operationeel” zal zijn. De Alba Bank, die sociale projecten financiert, en de alliantie “

Misión Milagro”, die al meer dan zeven miljoen mensen in Latijns-Amerika van blindheid heeft gered door middel van oogoperaties, moeten ook worden gereactiveerd. Maduro kondigde aan dat het aantal patiënten uit de armste delen van de bevolking die een gratis operatie hebben ondergaan de komende jaren in totaal tien miljoen zou kunnen bereiken.

In een slotverklaring van 33 punten hebben de vertegenwoordigers van de negen lidstaten van Alba gewaarschuwd voor de toenemende vijandelijkheden in Washington tegen landen in de regio, die tot doel hebben hun natuurlijke hulpbronnen te plunderen. Dit leidt momenteel tot een intensivering van de repressie en de schendingen van de mensenrechten in Bolivia, Chili, Colombia, Ecuador en Brazilië.”

Het stoort de Verenigde Staten en de reactionaire krachten niet om mensen te onderdrukken om zo emancipatieprocessen teniet te doen”, aldus de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel. Als voorbeeld noemde hij de staatsgreep in Bolivia en de “gewetenloze” pogingen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten om Venezuela te destabiliseren door middel van gewelddadige acties. Washington en de rechtse krachten hebben de vrede en veiligheid in het hele gebied bedreigd, zei David Choquehuanca, voormalig Boliviaans minister van Buitenlandse Zaken en huidige secretaris-generaal van Alba.

Kort daarna kondigde de Venezolaanse minister van Communicatie Jorge Rodríguez tijdens een persconferentie in Caracas aan dat elementen van Venezolaans rechts een terroristische aanval op militairen in de noordoostelijke staat Sucre hadden gepland. Volgens de minister hebben de oppositieleden Juan Guaidó, Leopoldo López, Janet Fermin en Fernando Orozco deelgenomen aan de voorbereiding van de ‘actie’: een “bloedbad” aanrichten in de kerstperiode.

Zoals gemeld door de nieuwszender Telesur kon de aanval worden voorkomen dankzij informatie van de Venezolaanse veiligheidsdiensten en rechercheurs in burger. Twee politieagenten die door de terroristen werden gerekruteerd, zitten momenteel in de gevangenis en leggen verklaringen af, aldus Rodríguez. Volgens de Venezolaanse autoriteiten werd de operatie, die op 15 december zou plaatsvinden, gefinancierd door Colombia.

Junge Welt

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.