Cubaanse artsen in Bolivia keren terug naar Cuba.

Een eerste groep van de meer dan 700 Cubane die in Bolivia medische zorg hebben verleend, keerde terug naar hun vaderland vanuit de stad Santa Cruz, in een Cubana-vliegtuig.

Op 13 november zijn vier leden van de Medische Brigade in El Alto door de Boliviaanse politie gearresteerd toen zij naar hun woonplaats terugkeerden van een bank met geld om de 107 leden van de Medische Brigade in de regio te betalen.

De arrestatie vond plaats op grond van de lasterlijke veronderstelling dat het geld werd gebruikt om de protesten te financieren. Vertegenwoordigers van de politie en het Openbaar Ministerie onderzochten het hoofdkwartier van de Medische Brigade in El Alto en La Paz en bevestigden adhv loonlijsten en bankgegevens dat het bedrag van het geld samenviel met het bedrag dat regelmatig per maand werd opgehaald.

Het hoofd van de Cubaanse Medische Brigade in Bolivia, Yoandra Muro Valle, werd op 15 november ’s middags thuis opgepakt.

In een persconferentie riep Cuba de Boliviaanse autoriteiten op het leven van de Cubaanse (para)medici in dat land te beschermen en hekelde de nieuwe arrestaties, van o.a. Jacinto Alfonso Pérez, een logistiek medewerkster van de Cubaanse brigade. De Cubaanse president Miguel Diaz – Canel twitterde vrijdag: “

Stop de onverantwoorde anti-Cubaanse uitingen van haat, leugens, smaad en stop het uitlokken van geweld tegen Cubaanse professionals”.’s Avonds meldde de Cubaanse minister van Volksgezondheid, José Angel Portal Miranda, via zijn Twitter-account dat Dr. Muro Valle, na ten onrechte door de politie te zijn opgesloten en verhoord, was teruggekeerd samen met de kameraden die met haar waren vastgehouden, naar de kantoren van de missie.” Cuba zal als een zusterland over de hele wereld verder medische brigades inzetten om levens te redden”

De Cubaanse Medische Brigade heeft 13 jaar gewerkt in diverse gebieden van Bolivia waar het 110.000 levens heeft gered en aan ongeveer 700.000 mensen : lokale bevolking en buitenlanders, het zicht heeft teruggegeven of verbeterd via de ‘Operación Milagro’ (wonder). De samenwerking was het resultaat van een overeenkomst die in 2005 werd ondertekend door voormalig president Evo Morales en de historische leider van de Cubaanse revolutie, Fidel Castro, over het inzetten van personeel en ook de toekenning van zo’n vijfduizend beurzen aan jonge Bolivianen om in Cuba voor arts te studeren.

Granma

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.