Twitter blokkeert Cubaanse accounts

Het sociale netwerk heeft verschillende geschorste accounts nu weer vrijgegeven, maar dit is een praktijk die in het verleden al vaker is gebruikt.

Het sociale netwerk Twitter heeft een aantal Cubaanse media-accounts die de afgelopen dagen werden geschorst opnieuw vrijgegeven. De interventie gebeurde gelijk met de nieuwe maatregelen die Washington tegen Cuba ontvouwt. Een tactiek die al jaren geleden in andere landen werd gevolgd.

De Cubaanse Unie van Journalisten (UPEC) omschreef het verbod op Twitter als een “daad van massale censuur”. Het gebruik van verschillende profielen, waaronder die van bekende mediacommentatoren, was inderdaad beperkt tot enkele minuten voordat president Miguel Diaz-Canel donderdag met zijn televisieoptreden begon. Enkele van de geblokkeerde media waren Granma, Radio Rebelde, Cuba Debate, Mesa Redonda en Caribe, Daarom was de beperking waarschijnlijk gericht op het buitenlands publiek. De Cubanen hebben immers ook via traditionele kanalen, zoals papier, radio of televisie, toegang tot die media. Ook in Venezuela, China en Rusland.

Twitter censureerde eerder al massaal accounts in andere landen die geen goede betrekkingen hebebn met de VS. In Venezuela, bijvoorbeeld, heeft het bijna 1200 rekeningen geëlimineerd, omdat de lokale overheden – volgens hen – dat sociale netwerk misbruikten om de bevolking te desinformeren. Ook in Hongkong (Speciale Administratieve Regio van China) zijn er onlangs bijna 200.000 accounts opgeschort, die het standpunt van de Chinese regering vertolken., Peking beweert immers dat Washington daar de belangrijke demonstraties voor “democratisering” ondersteunt. In 2017 verwijderde Twitter de Twitter-inhoud van de Russische media RT en Spoetnik, terwijl de vermeende inmenging van Moskou in de verkiezingen die de huidige Amerikaanse president Donald Trump de overwinning bezorgden. onderzocht werd. “

Twitter heeft een link naar de Amerikaanse regering.”

Journalist Aníbal Garzón stelt vanuit Barcelona dat in het kader van de oude blokkade die Washington tegen Cuba handhaaft, “we niet mogen vergeten dat Twitter zijn hoofdkwartier in de VS heeft, waar er een link is tussen het bedrijf en de regering”.

Daarnaast benadrukt hij de politieke context waarin de blokkades plaatsvonden: “

Trump startte een veel hardere campagne tegen Cuba,” in vergelijking met de toenadering onder Barack Obama, die o.a. heropening van beide ambassades steunde. Aan de andere kant heeft de Republikein “een zeer oorlogszuchtige aanpak van Venezuela, Cuba en andere landen”.

Na het vertrek van de Nationale Veiligheidsadviseur, John Bolton, gebruikte Trump, het sociale netwerk om in Venezuela en Cuba een “sterker” beleid aan te kondigen dan zijn vertrekkende adviseur. “

Een dag daarna, gebeurt deze Twitterblokkade”RHC

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.