Bosbranden Amazone: Dilma Rousseff veroordeelt scherp het beleid van Jair Bolsonaro

Brasilia, 22 augustus (Prensa Latina) De voormalige Braziliaanse president Dilma Rousseff zei donderdag dat het verwoeste Amazonegebied een angstaanjagend gezicht is van de verwoesting van de nationale soevereiniteit en een misdaad tegen het vaderland door de regering van Jair Bolsonaro.

Het kappen en verbranden van bomen, onder de tolerante inefficiëntie van de regering, betekent een aanval op de nationale soevereiniteit die net zo ernstig is als de verkoop van strategische Braziliaanse overheidsbedrijven als Petrobras, die in 2022 zou moeten plaatsvinden”, zo hekelde Rousseff in een artikel met haar handtekening dat op de website van de Arbeiderspartij is gepubliceerd.

Ze waarschuwt dat de milieuramp en de privatisering gevaarlijk zijn, want sommige economische beslissingen kunnen worden herzien en teruggedraaid, maar het uitsterven van ’s werelds grootste regenwoud en de verkoop van ’s werelds zevende grootste oliemaatschappij zijn onomkeerbaar.

Rousseff wijst erop dat “het geen toeval is dat de neofascistische regering op dezelfde dag de sociale organisaties die het Amazonegebied verdedigen als daders van bosbranden beschuldigde en de privatisering van 17 openbare bedrijven aankondigde, evenals de verkoop van Petrobras, het grootste bedrijf van Brazilië”. Zij wijst erop dat dit een project is om Brazilië, zowel zijn bedrijven als zijn natuurlijke hulpbronnen te vernietigen.

Voor de voormalige president (2011-2016) “is de verdediging van het Amazonegebied urgent geworden, een onmiddellijk probleem dat moet worden opgelost voordat het te laat is. In een jaar tijd zijn er meer dan 72.000 brandhaarden geweest in de ecologisch rijke regio van Brazilië”.

Wil je Dilma Rousseff graag zelf aan het woord horen -> kom dan naar Manifiesta op zaterdag 21 en 22 september, waar de voormalige presidente van Brazilië deelneemt aan verschillende debatten. www.manifiesta.be

Blijf op de hoogte. Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Restez informé. Abonnez-vous à notre newsletter.