De directeur-generaal van de FAO, José Graziano da Silva, bedankte Cuba voor zijn inzet om honger en ondervoeding uit te roeien tijdens een bijeenkomst met de minister van Buitenlandse Zaken van het eiland, Bruno Rodríguez, maandag 1juli.
Graziano da Silva, die op 31 juli zijn post bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) zal verlaten, reisde naar Havana om het VIIde continentale congres van de Latijns-Amerikaanse Coördinatie van Plattelandsorganisaties en Vía Campesina bij te wonen, dat gisteren in de hoofdstad werd afgesloten.
De ambtenaar plaatste een foto van de bijeenkomst op zijn officiële Twitter-account, waar hij Rodriguez bedankte voor “de inzet van het land voor de uitroeiing van honger en ondervoeding. “
Het recht op voedsel moet een prioriteit zijn voor alle regeringen in de wereld”, waarschuwde hij.
In hetzelfde sociale netwerk wees de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken erop dat tijdens het gesprek zowel “de goede staat van de historische samenwerkingsrelaties” tussen de FAO en Cuba, als “het gemeenschappelijk belang om deze te blijven versterken” zijn bevestigd. Rodríguez benadrukte “het waardevolle en toegewijde werk” van Graziano da Silva aan het hoofd van de organisatie, “in het bijzonder ten gunste van de voedselzekerheid en de strijd tegen de honger in de wereld,” meldde een korte nota van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Naast de ontmoeting met Rodríguez is de directeur-generaal van de FAO van plan om gesprekken te voeren met de Cubaanse ministers van Buitenlandse Investeringen en Buitenlandse Handel, Rodrigo Malmierca, en van Landbouw, Gustavo Rodríguez Rollero. Hij zal ook een ontmoeting hebben met de ambassadeur van de Europese Unie in Cuba, Alberto Navarro.
José Graziano da Silva, een Braziliaanse landbouwkundige en econoom, geboren in de Verenigde Staten, werd in 2011 als eerste Latijns-Amerikaan gekozen tot directeur-generaal van de FAO, een functie die hij sinds 2012 vervult. In mei 2013 reisde hij voor het eerst naar Cuba als directeur van de organisatie, waar hij het werk van het Caribische land benadrukte om als een van de eersten het doel van halvering van het aantal hongerige mensen te bereiken.
Het eiland was een van de oprichters van de organisatie, die in 1945 ontstond, maar het was pas in februari 1978 dat de FAO een officiële vertegenwoordiging in Havana oprichtte. Agro-industrie, duurzame landbouw, sociale integratie, aquacultuur en klimaatverandering behoren tot de belangrijkste gebieden van wederzijdse samenwerking. In 2015 stelde FAO Cuba financiële middelen ter beschikking voor landbouw- en voedselhulpprojecten, ong. 70 miljoen dollar.
In 2017 heeft het agentschap een speciaal noodfonds in het leven geroepen om te helpen bij het herstel van de landbouw- en visserijproductie in Cuba, na de verwoestingen als gevolg van de hevige orkaan Irma.
EFE, La Vanguardia